Gemeente Binnenmaas

Burgemeester Borgdorff ziet om en kijkt vooruit

In de kersttijd, tegen het eind van het jaar, krijgen we allemaal de neiging om te overdenken wat er zoal is gebeurd. Dat geldt ook voor gemeentebestuurders. Tegelijkertijd is het aantrekkelijk om vooruit te kijken: wat staat er op het programma en hoe zullen we dat aanpakken?

Voor het project Vitale kernen was 2009 het jaar waarin de plannen concreter zijn geworden. U heeft misschien zelf meegedaan aan een sessie bij de Ik-Ver-Tel-Mee zuil. Die bijeenkomsten waren een succes, evenals de gespreksavonden in de zes kernen. Het bleek dat de deelnemers het leuk vonden om hun mening te geven over het onderwerp: hoe hou je je dorp vitaal? Het resultaat van die bijeenkomsten is dat de gemeente uitvoerende activiteiten vaker zal overdragen aan maatschappelijke partners of marktpartijen. De gemeente moet ook meer een regisseur op afstand worden. Dat kan bijvoorbeeld door het beheer van accommodaties over te laten aan betrokken bewoners en maatschappelijke partners. En door hen ruimte te geven om activiteiten te organiseren. 2010 wordt een belangrijk jaar om dat allemaal uit te werken.

Vernieuwd gemeentehuis

Het jaar 2009 stond voor ons praktisch gezien in het teken van de verbouwing en de uitbreiding van het gemeentehuis. Voor veel medewerkers is het afzien geweest, het was een herrie en het stof zat overal. Misschien heeft u er zelf bij een bezoek aan het gemeentehuis wel iets van meegekregen. Maar nu zijn de steigers in het vernieuwbouwde gemeentehuis in Maasdam weg en de ambtenaren die nog vanuit s-Gravendeel werkten zijn verhuisd.

Dienstverlening

U, als inwoner van de gemeente, profiteert ook van de verbouwing. De centrale hal heeft een behoorlijke opfrisbeurt gehad. Bezoekers worden ontvangen aan een gastvrije en ruime receptie. Daar kunt u aangeven waar u voor komt en krijgt u een nummertje uitgereikt. Via een zogeheten klantvolgsysteem kunt u op grote schermen zien wanneer u aan de beurt bent en aan welke balie u moet zijn. U wordt zo sneller geholpen en hoeft niet meer in de rij te staan.

Ook de digitale dienstverlening heeft dit jaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. De website van de gemeente biedt veel informatie en inwoners kunnen er terecht voor allerlei diensten. Zo kun je bijvoorbeeld digitaal op elk moment een uittreksel uit het bevolkingsregister aanvragen. Dat hoef je dan alleen nog maar even op te halen. Op 11 januari 2010 wordt het nieuwe gemeentehuis officieel geopend door J. Franssen, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland.

Wonen en zorg

Ook op het gebied van wonen en zorg is er veel gebeurd. De Wijk van je Leven in Puttershoek heeft echt vorm gekregen en de eerste gebouwen zijn opgeleverd. In 2010 is de bouw gepland van 59 woningen. Het Wonen-Welzijn-Zorgcomplex (WWZ) in Heinenoord is dit jaar letterlijk en figuurlijk van de grond gekomen. In de ontwikkeling van plannen voor het Dorpshart Mijnsheerenland wordt rekening gehouden met een kleinschalige WWZ-voorziening die de tijdelijke voorziening in de Hofwijk moet vervangen. Daarnaast moet in dit Dorpshart ook een brede school met sportaccommodatie en allerlei andere voorzieningen komen. Westmaas krijgt als alles volgens plan verloopt een eigen brede school waarin meer functies in één gebouw verenigd worden.

Cultureel erfgoed

Dit jaar is in april de nota Het verhaal van Binnenmaas vastgesteld, waarin het cultuurhistorisch beleid richting krijgt. Het cultureel erfgoed in Binnenmaas staat volop in de belangstelling. De Poldersche molen en de korenmolen in Westmaas zijn gerestaureerd, de kap op het molencomplex Goidschalxoort is pas geplaatst, de renovatie van het Streekmuseum Hoeksche Waard is in volle gang. Ook wordt een gemeentelijke monumentenlijst opgesteld en is onderzoek gedaan naar de monumentale waarde van het gebouwencomplex op het terrein van de suikerfabriek in Puttershoek.

Regionale samenwerking

Afgelopen jaar is er door de vijf Hoeksche Waardse gemeenten op politiek en bestuurlijk niveau voortvarend gewerkt aan het vormgeven van een nieuw regionaal samenwerkingsmodel. Dit nieuwe model is vertaald in de Gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard 2010, waarmee onze raad op 10 december heeft ingestemd. Als alles volgens plan verloopt, zal de nieuwe regeling per 1 mei 2010 in werking treden. Dan zal er vooral meer worden samengewerkt op het terrein van ruimte, landschap, economie, samenleving en integrale veiligheid. Als voorzitter van de Commissie Hoeksche Waard ben ik hier erg blij mee.

Waarderingsgeschenk

Wat ik ook erg leuk heb gevonden in de afgelopen periode is de uitreiking van het waarderingsgeschenk aan verschillende inwoners van Binnenmaas die zich als vrijwilliger bijzonder hebben onderscheiden. Het is een blijk van bijzondere waardering aan mensen waar je er in een vitale gemeente nooit genoeg van kunt hebben. Dit waarderingsgeschenk met de titel De Trofee is in 2009 in opdracht van de gemeente ontworpen en vervaardigd door het kunstenaarsechtpaar Jaap en Hetty Vrijland uit Puttershoek.

Er is veel gebeurd in 2009, en ook 2010 belooft een spannend jaar te worden. Natuurlijk alleen al door de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Er zal een nieuw college gevormd moeten worden, met misschien wel nieuwe plannen en iets andere accenten. Maar ook met de plannen die er nu zijn, vitale kernen, Dorpshart Mijnsheerenland, de brede school in Westmaas, de herontwikkeling van het suikerfabriekterrein, het regionale bedrijventerrein en noem maar op, wordt 2010 geen jaar van stilzitten, maar van vooruitgaan. Met een positieve blik naar een nog mooier Binnenmaas. Ik wens u ook een goed jaar, met een positieve blik en een bevredigend resultaat. Fijne feestdagen!

Mr. drs. A.J. Borgdorff, burgemeester