Gemeente Doetinchem

Persbericht, 17 december 2009

Begraafplaats Loolaan krijgt kindermonument

Op vrijdag 18 december om 10.00 uur wordt op de begraafplaats aan de Loolaan te Doetinchem een kindermonument onthuld. Het monument dient ter nagedachtenis aan de kinderen die in zogenoemde algemene graven begraven zijn. Deze graven werden vaak na tien jaar geruimd, waardoor er voor ouders geen plek meer is om te rouwen. Daar komt met het kindermonument verandering in.

In het monument, dat vierkant is van vorm en gevuld is met grind, staan drie pilaren met vlinders erop. Op het monument is de tekst Vlinders vervliegen, maar mijn kind niet te lezen, geschreven door Dirk Aalbers. Bij de onthulling van het kindermonument is een moeder aanwezig die zelf een kind heeft verloren. Aan haar wordt een naamplaatje geschonken met daarop de naam van haar overleden kind. Dit plaatje wordt als eerste aan één van de drie pilaren bevestigd.

Ruiming van algemene graven
Op de begraafplaats aan de Loolaan zijn veel kinderen begraven in algemene graven. De gemeente heeft juridisch gezien slechts de verplichting om de overledenen in algemene graven tien jaar begraven te houden. Vandaar dat veel van dergelijke graven zijn geruimd om ruimte te scheppen voor nieuwe graven. Vaak zijn de ouders hier niet van op de hoogte gesteld. In het verleden was het namelijk normaal om doodgeboren kinderen zonder overleg met de ouders te begraven. De ouders kregen zelfs niet te horen waar hun kindje begraven lag. In het burgerlijk wetboek stond dat als een kind ten tijde van de aangifte niet meer in leven was, er geacht werd dat het nooit heeft bestaan. Bij veel ouders komen echter op latere leeftijd de herinneringen weer boven drijven. Wanneer navraag gedaan wordt bij de gemeente blijkt vaak dat het graf geruimd is waardoor er voor hen geen plek meer is om te rouwen. Voor deze mensen wordt op het kindergedeelte aan de Loolaan het kindermonument geplaatst. Een dergelijk monument bestaat reeds op de rooms katholieke begraafplaats aan de Emmastraat.