Jumbo supermarkten


16 december 2009

Cheque van 10.000 euro overhandigd aan Stichting Fair Trade Original

JUMBO STEUNT HONINGCOÖPERATIE GUATEMALA
Jumbo Supermarkten gaat een honingcoöperatie in Guatemala steunen met een bedrag van 10.000 euro. Hiermee sluit de supermarktketen een actie af ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van Fair Trade original. Dit is een stichting die fair trade producten op de Nederlandse markt brengt. Jumbo is één van de grote afnemers van de stichting. De cheque werd maandag overhandigd op het hoofdkantoor van Jumbo Supermarkten. Tijdens de actie heeft Jumbo Supermarkten 10 procent van de inkomsten van producten van Fair Trade Original beschikbaar gesteld aan die stichting. In totaal werd in die periode voor 100.000 euro aan fair trade producten verkocht. Daarvan gaat nu dus 10.000 euro aan de honingcoöperatie, waar Fair Trade Original mee samenwerkt. Jumbo Supermarkten wil met de actie onderstrepen dat ze het werk van de stichting
belangrijk vindt. Fair Trade Original zet zich al vijftig jaar in voor handel voor een eerlijke prijs, goede omgang met het milieu, veiligheid op de werkvloer, geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid en geen discriminatie. De stichting werkt wereldwijd samen met betrouwbare, lokale handelspartners.

Jumbo Supermarkten werkt sinds 2006 met Fair Trade Original samen. Het is begonnen met de verkoop van fair trade producten in een Jumbo winkel in Groningen. Inmiddels zijn de producten in alle jumbo vestigingen opgenomen. Uit de jaarlijkse EKO-tellingen blijkt dat Jumbo voor het vierde opeenvolgende jaar is uitgegroeid tot de supermarkt die de meeste fair trade producten op de schappen heeft staan. Van de 10.000 euro die voor de honingcoöperatie in Guatemala is bestemd, wordt een trainingscentrum voor imkers én mobiele honing slingeraars gebouwd. Daarmee kan de honing in eigen huis op hygiënische wijze geslingerd worden. Dit geeft ook weer een positieve impuls aan de coöperatie.

Jumbo Supermarkten
Jumbo Supermarkten is de afgelopen jaren zeer snel gegroeid. Inmiddels heeft Jumbo
128 winkels, verspreid over het hele land. Het familiebedrijf wordt regelmatig
onderscheiden met prijzen van leveranciers, klanten en producenten. Onlangs werd
Jumbo voor de vijfde keer uitgeroepen tot beste winkelketen in de categorie
supermarkten.