NEN


Technische praktijklokalen vaak onveilig

vrijdag 18 december 2009, 10:27

In de technische praktijklokalen van negen van de tien scholen wordt onveilig gewerkt met machines en gevaarlijke stoffen. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Vooral in de praktijklokalen metaalbewerking, houtbewerking en voertuigtechniek werken leerlingen en docenten vaak onveilig met machines. Regelmatig trof de Arbeidsinspectie bijvoorbeeld metaalbewerkingsmachines aan die niet waren afgeschermd. Sommige machines bleken door de leveranciers zo te zijn geleverd. Ook werden concrete ongevallen geconstateerd.

Machineveiligheidsnormen
Ook in de praktijkruimten van scholen moet volgens de normen voor het veilig werken met machines worden gehandeld. Voorbeeld daarvan is NEN-EN-ISO 14121-1 met de bijbehorende Nederlandse praktijkrichtlijn NPR-ISO/TR 14121-2. Ook de regels voor de opslag van gevaarlijke stoffen en het ontploffingsgevaar bij de afzuiging van houtstof blijken bij veel scholen niet bekend te zijn.

Afspraken
De Arbeidsinspectie vindt het extra belangrijk dat deze risico's worden aangepakt, omdat het gaat om leerlingen op een leeftijd waarbij ongelukken door onervarenheid of onoplettendheid op de loer liggen. Bovendien is het van belang dat veilig en gezond werken ook voor later al tijdens de opleiding correct wordt aangeleerd. In het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs zijn werkgevers en werknemers bezig afspraken te maken over veilig en gezond werken. Zij zullen deze afspraken waar nodig aanvullen met maatregelen om veilig te werken met machines en gevaarlijke stoffen. Ook worden de resultaten van de inspecties besproken in de bijeenkomsten die de sectororganisaties in 2009 houden.