Radboud Universiteit Nijmegen


Troosterprijs voor ontwikkelaar online studiegidsen

Datum bericht: 16 december 2009

De Troosterprijs 2009 is toegekend aan Remco Aalbers, software-ontwikkelaar bij de b-faculteit. Hij ontwikkelde de webtoepassing RUMBA (RU Master BAchelor) voor het maken en aanbieden van studieinformatie. RUMBA werd door Informatica bedacht; Aalbers bracht het idee ten uitvoer in nauw overleg met de gebruikers. RUMBA wordt nu door alle studenten en docenten van de Radboud Universiteit Nijmegen gebruikt. Hiermee komt een einde aan de papieren versie van de studiegidsen. RUMBA levert zo een flinke besparing van papier en drukkosten op en draagt bij aan het duurzaam maken van de universiteit.

De systemen die Aalbers ontwikkelt, zijn altijd gebaseerd op internet-technologie, op open standaarden en meestal open source. Bovendien zijn ze vrijwel altijd tweetalig. Enkele andere aansprekende voorbeelden van zijn werk zijn de Virtual Classroom voor Biologie, ROB (Rapportage OnderwijsBelasting), de experimentele portfolio voor studenten en de wikiâs voor Informatica-onderwijs. Hij propageert en beoefent âagileâ software-ontwikkeling: een methode om software te ontwikkelen in korte overzichtelijke perioden, waarbij resultaten en prioriteiten regelmatig overlegd worden met de opdrachtgevers. Remco Aalbers is afgestudeerd natuurkundige (informatische variant). Hij werkt bij Computer- en Communicatiezaken (C&CZ) en het Onderwijscentrum (OWC) van FNWI.

De Professor Jan Troosterprijs wordt jaarlijks toegekend aan een medewerker van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen, die zich heeft onderscheiden op het technische gebied van wetenschappelijk instrumentarium, (bio)chemische synthese of de ontwikkeling van software. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag.

De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 18 december, 16:00 uur in het Huygensgebouw, Heyendaalseweg 135, zaal HG00.304.