Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Minister Verburg stelt subsidieregeling elektronisch logboek vissers open

Nieuwsbericht | 18-12-2009

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt de subsidieregeling voor het elektronisch logboek open. Hiermee geeft zij vissers een financiële bijdrage voor de aanschaf en installatie van elektronische registratie- en meldapparatuur.

Vanaf 1 januari 2010 zijn vissers met vaartuigen groter dan 24 meter volgens EU-regels verplicht om hun logboekgegevens elektronisch naar de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van LNV te sturen. Vanaf 1 juli 2011 geldt deze verplichting ook voor vissersvaartuigen vanaf 15 meter. Het gebruik van een eLogboek zorgt voor vermindering van administratieve lasten. Daarom stelt minister Verburg het elektronisch logboek voor vaartuigen van 15 tot en met 24 meter al verplicht vanaf 1 juli 2010.

Beide categorieën schepen kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf van hardware en software bij de visser aan boord, zoals laptop met eLogboek. Aanvragen voor subsidie voor vaartuigen van 24 meter of meer kunnen van 1 januari tot en met 26 februari 2010 worden ingediend bij de directeur van de directie Agroketens en Visserij van het ministerie van LNV. Subsidieaanvragen voor vaartuigen van 15 tot en met 24 meter kunnen worden ingediend van 1 juli tot en met 31 augustus 2010.

Minister Verburg besteedt maximaal 4.500 euro per vaartuig. In totaal heeft zij 1,8 miljoen euro beschikbaar voor deze regeling. De Europese Commissie heeft 95% cofinanciering toegezegd.