Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Eerste Natura 2000-beheerplan Voordelta onherroepelijk

Nieuwsbericht | 18-12-2009

Op woensdag 16 december heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de beroepszaken tegen het Natura 2000-beheerplan Voordelta. Alle beroepen zijn ongegrond verklaard. Dat betekent dat het beheerplan Voordelta het eerste Natura2000-beheerplan in Nederland is dat onherroepelijk van kracht is.

De Voordelta omvat de ondiepe zee en de omringende stranden voor de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden en maakt onderdeel uit van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden (Natura 2000). In de Voordelta komen vijf rustgebieden voor zeehonden en vogels en een bodembeschermingsgebied voor. Het doel van het beheerplan is het in stand houden en ontwikkelen van de beschermde natuur en het compenseren van verlies aan beschermde natuur bij de aanleg van Maasvlakte 2. Door in het voortraject intensief overleg te voeren met belanghebbenden in de Voordelta is zo goed mogelijk rekening gehouden met andere belangen, zoals die van recreatie, toerisme en visserij.

Het beheerplan werd in juli 2008 vastgesteld door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, in overeenstemming met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Provincies Zeeland en Zuid-Holland. Rijkswaterstaat leidde het proces. Na de vaststelling kon door belanghebbenden nog beroep worden aangetekend bij de Raad van State. De Faunabescherming, Camping De Duinhoeve en de gemeentebesturen van Noord-Beveland, Westvoorne en Veere maakten hiervan gebruik.

De Raad van State heeft geoordeeld dat de onderzoeken en overwegingen die ten grondslag hebben gelegen aan het beheerplan voldoende duidelijk en volledig zijn. Bovendien achten zij het realiseren van de natuurdoelstellingen mogelijk met voortzetting, soms onder voorwaarden, van de in het plan omschreven bestaande vormen van recreatie en visserij.