TenneT


NMa besluit over tarieven 2010 van TenneT

18-12-2009 De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft op 17 december 2009 de tarieven vastgesteld die TenneT voor de transportdiensten en de systeemdiensten in 2010 bij haar klanten in rekening gaat brengen. De NMa heeft het voorstel van TenneT voor de tarieven 2010 aangepast. De transporttarieven voor de EHS-verbruikers dalen met gemiddeld 1% ten opzichte van 2009; de transporttarieven voor de HS-verbruikers stijgen met gemiddeld 21% ten opzichte van 2009. Het systeemdienstentarief stijgt met 6% ten opzichte van vorig jaar. De tariefstijgingen zijn voor een belangrijk deel het gevolg van afnemende afzet van TenneT door de economische omstandigheden.

TenneT heeft de voorgestelde transporttarieven gebaseerd op de huidige methode van reguleren zoals die is vastgesteld in het methodebesluit voor de 4^e reguleringsperiode (2008-2010). Het voorstel voor het systeemdienstentarief is gebaseerd op de kosten die TenneT voor deze dienst heeft gemaakt en verwacht volgend jaar te gaan maken. Het systeemdienstentarief dekt ook de kosten voor marktfaciliterende taken van TenneT. Hierbij valt te denken aan de voorbereiding op de energietransitie, het ontwikkelen van een net-op-zee en de ontwikkeling van een geïntegreerde Europese markt.

Aanpassingen van de NMa
De NMa heeft enkele voorstellen van TenneT niet overgenomen voor 2010. TenneT heeft verzocht om dekking voor kosten van twee aanmerkelijke investeringen, namelijk het nieuwe besturingscentrum in Ede en investeringen in station Borssele. De NMa meent dat deze investeringen niet voldoen aan de wettelijke criteria . Verder oordeelt de NMa dat enkele kosten voor het uitvoeren van marktfaciliterende taken (nog) niet worden vergoed in 2010. Verder heeft de NMa in haar besluit wederom de overgangsregeling gehanteerd conform het besluit tarieven 2009. TenneT heeft in haar voorstel deze overgangsregeling niet toegepast omdat de regeling niet in lijn is met eerder door de NMa genomen tarievenbesluiten. TenneT zal het tarievenbesluit 2010 nader bestuderen en overweegt nadrukkelijk bezwaar in te dienen.

Investeringspakket voor de komende jaren
De komende vijf jaar heeft de elektriciteitstransporteur een investeringspakket met een bedrag van ruim 3 miljard euro gepland, waaronder de projecten Randstad 380 kV, Noord-West 380 kV en Zuid-West 380 kV. Deze projecten zijn onder meer nodig om het grote aantal nieuwe aanvragen voor nieuwe aansluitingen te kunnen faciliteren. Komende jaren worden er diverse nieuwe energiecentrales gebouwd. Verder is TenneT actief bezig met regionale netuitbreidingen, onder meer om alle duurzame initiatieven (WKK, windparken) tijdig aan te kunnen sluiten op het net. Ook werkt TenneT aan een investeringsvoorstel voor het optimaliseren van de regionale netten en zogenoemde uitlopers. Met deze noodzakelijke investeringen ontwikkelt Nederland zich verder in de Europese energiemarkt, waarmee de leveringszekerheid toeneemt. Daarnaast ontstaat op termijn een level playing field en convergerende prijzen, waarvan alle partijen op de energiemarkt en consumenten kunnen profiteren. De tarieven voor de transportdiensten en de systeemdiensten zullen door de investeringen in de toekomst gaan stijgen.

De tarieven 2010 zijn terug te vinden op de de website van de NMa