SGP


17 - 12 - 09 | SGP: geen man en geen cent voor Noord-Zuidlijn

SGP: geen man en geen cent voor Noord-Zuidlijn

Den Haag moet onderzoeken of het af kan van de Rijksbijdrage aan de Amsterdamse "ondergrondse bende." Dat zei SGP-kamerlid Van der Staaij in het spoeddebat over de Noord-Zuidlijn. De SGP vraagt zich af welke legitimatie het Rijk nog heeft "om nog een half miljard euro te doneren voor een amateuristisch, megalomaan project."
---

17 december 2009
Spoeddebat Noord-Zuidlijn
C.G. van der Staaij

Megalomanie
âDe SGP vindt dat Den Haag géén geld dient te stoppen in de Noord-Zuidlijn te Amsterdam.â
Voorzitter. Dit was de eerste zin uit het persbericht dat mijn voorganger Koos van den Berg in 1998 uitgaf. Het was een vooruitziende blik en we hadden veel belastinggeld bespaard als deze raad was opgevolgd.

Zijn ferme tegenstand tegen rijksfinanciering voor deze lijn zat vooral in de volgende punten, die nog niets aan actualiteit hebben ingeboet.


- een naar verwachting geringe reductie van de automobiliteit;
- kannibalisatie van het bestaande fijnmazige tram- en busnet;
- grote risicoâs ten aanzien van aanleggen van een dergelijke metrotunnel in een stad dat veel historisch erfgoed en monumenten met zwakke funderingen kent;

- een naar verwachting geringe verbetering van de ruimtelijk-economische structuur, ook al probeerde men met listig cijferen elke bureaustoel aan te merken als gevolg van de metrolijn;
- grote risicoâs van kostenoverschrijdingen bij een dergelijk project, dat toen reeds alle kenmerken in zich droeg van een prestigeproject.

Deze bezwaren zoog mijn fractie niet uit haar duim. Talloze rapporten â bijna net zoveel als rond de Betuweroute - waarschuwden voor dit avontuur. Helaas, het snoeiharde oordeel dat commissievoorzitter Limmen pas velde over het Amsterdamse optreden, geldt ook de verantwoordelijke ministers en Kamermeerderheid: âDe politieke wens om de lijn aan te leggen is steeds bepalend geweestâ. Het gezonde verstand werd opzij geschoven, ten koste van de belastingbetaler. Pikant detail uit één van de cruciale debatten hierover (juli 1998) was wel de opmerking van de minister, dat Amsterdam eventuele meevallers zelf zou mogen houden! Dat zou voor Amsterdam het voordeel van de afgesproken lumpsumfinanciering zijn. Dit is met terugwerkende kracht de uitsmijter van het jaar!

De Kamer heeft inmiddels een aantal belangrijke lessen getrokken rond de omgang met grote projecten (Duivesteijn e.d.). In die zin is deze terugblik maar betrekkelijk. De vraag is wel gerechtvaardigd of we onze Rijksbijdrage nog kunnen stoppen. Ik begrijp dat 500 mln. nog niet is overgemaakt. Afspraak is afspraak, zou je oppervlakkig kunnen redeneren. Maar welke legitimatie heeft het Rijk om nog een half miljard euro te doneren voor een amateuristisch, megalomaan project? Wil de minister serieus onderzoeken of het juridisch mogelijk is om af te zien van de verdere Rijksbijdrage aan deze ondergrondse bende? Zolang administratie, controle en organisatie in Amsterdam niet tiptop in orde zijn, mag er wat de SGP betreft geen euro meer worden overgemaakt.

Daarnaast wil ik vooral stipuleren, dat in de toekomst in ieder geval geen eurocent extra vanuit het Rijk naar dit project mag vloeien. Mijn fractie heeft er altijd op heeft gehamerd, dat de risicoâs van meerkosten bij de gemeente Amsterdam moeten berusten. Gelukkig zijn de verantwoordelijke ministers daarover vele malen klip en klaar geweest. Er was gekozen voor een lumpsumfinanciering en daar kwam geen cent meer bij van rijkswege. Daar zullen we de staatssecretaris aan houden.