CBP sluit onderzoek naar internetbedrijf Advance

18/12/2009 11:47

College bescherming persoonsgegevens (CBP)

CBP sluit onderzoek naar internetbedrijf Advance

Verstrekking gevoelige gegevens van internetters aan derden niet toegestaan

Persbericht 18 december 2009

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) concludeert na onderzoek dat het bedrijf Advance de wet heeft overtreden door via internetplatforms gevoelige gegevens te verzamelen van mensen en vervolgens hun geprofileerde persoonsgegevens aan derden te verkopen zonder de betrokkenen hierover duidelijk en volledig te informeren.

Circa 2,2 miljoen mensen nemen deel aan de internettests van Advance. Advance biedt de mogelijkheid op internet een test in te vullen om bijvoorbeeld 'je echte leeftijd' te achterhalen. Uit het onderzoek blijkt dat Advance persoonsgegevens heeft gecombineerd met kenmerken die zijn afgeleid uit de antwoorden op de vragen van de internettests en deze geprofileerde gegevens vervolgens aan derden heeft verkocht. Ook heeft Advance de antwoorden op de tests gebruikt om groepen mensen te selecteren voor zogeheten hostmailings in opdracht van derde partijen. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat Advance zeer gevoelige gegevens, zoals medische gegevens, heeft verzameld en verwerkt, terwijl hiervoor in beginsel een wettelijk verbod geldt. Advance heeft de betrokkenen van al dit gebruik van hun gegevens niet volgens de wettelijke eisen geïnformeerd.

Het CBP sluit met de definitieve bevindingen de onderzoeksfase af. Het wettelijk kader voorziet er in dat indien het CBP voornemens is een last onder dwangsom op te leggen, Advance in de gelegenheid wordt gesteld in een hoorzitting nogmaals zijn zienswijze te geven.





http://www.cbpweb.nl/

http://www.cbpweb.nl