Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Datum 17 december 2009 Uw brief

onderzoek IGZ, CCMO, VWA naar de PROPATRIA-studie

Geachte voorzitter,

De Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek, en de Voedsel- en Warenautoriteit hebben hun rapport over hun onderzoek naar de PROPATRIA-studie, waarbij probiotica werden toegediend aan mensen met acute alvleesklierontsteking openbaar gemaakt. Ik zend u het overkoepelende rapport van de drie bovengenoemde toezichthouders "Onderzoek naar de PROPATRIA-studie. Lessen voor het medisch- wetenschappelijk onderzoek met mensen in Nederland" en het rapport van de CCMO over de toetsing van de studie door de Medisch Ethische Toetsingscommissie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In het rapport van de drie toezichthouders worden verschillende aanbevelingen gedaan om de kwaliteit en de veiligheid van het medisch-wetenschapplijk onderzoek met mensen te verbeteren. Een reactie op die aanbevelingen en de vervolgacties die naar aanleiding daarvan worden uitgezet verdienen zorgvuldige afweging. Mijn reactie op de rapporten zend ik u daarom in februari 2010 toe.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Pagina 1 van 1




ionale gevolgen van de
Zorgverzekeringswet, als van het rapport van de Commissie grensarbeiders II. Zoals ik tijdens het algemeen overleg met uw Kamer op 10 september 2009 heb aangegeven is de feitelijke wens van deze gezinsleden ­ daadwerkelijk verzekerd worden op grond van de Zorgverzekeringswet ­ echter zowel nationaalrechtelijk als Europeesrechtelijk niet mogelijk. In de bijgevoegde brief ga ik verder nog in op hetgeen naar voren wordt gebracht in de analyse van de heer Pennings.

Met betrekking tot de overige punten die de heer Rijkers in zijn brief aan uw Kamer naar voren brengt merk ik het volgende op.
De stelling van de heer Rijkers dat het overnemen van aanbeveling 4 leidt tot een administratieve lastenvermindering onderschrij


---- --