Eindhoven twee Europese toptechnologische instellingen rijker

18/12/2009 12:10

Gemeente Eindhoven

Brainport Eindhoven gaat onderdeel uitmaken van twee Europese Kennis- en Innovatie Communities (KIC's), een voor ICT (ICT Labs) en een voor duurzame energie (InnoEnergy). Dat heeft het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) bekendgemaakt. De KIC's zijn hot spots voor studenten, onderzoekers en ondernemers die samenwerking zoeken op die gebieden die essentieel zijn voor het Europa van de toekomst. In de KIC's is ruimte voor onderzoek en het verkopen van de resultaten daarvan. "Dit is fantastisch nieuws," zegt Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven en voorzitter stichting Brainport. "Met de komst van de KIC's kan deze regio zijn mogelijkheden rond de toekomstige informatie en communicatie maatschappij en duurzame energie vergroten en versterken. Dit is een belangrijke impuls voor de kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Het levert werk, kansen en geld op!"

Eindhoven heeft zich hard ingezet om de KIC's binnen te slepen. De KIC's bieden de regio vele kansen om het grote potentieel qua kennis, arbeid en kennis te benutten en te ontwikkelen. Bovendien kan de economische kracht op het gebied van innovatie worden versterkt. Dat geldt met name voor de sleutelgebieden energie en de volgende generatie ICT. Deze KIC's leveren een belangrijke impuls voor de promotie van onderzoek en de verspreiding en exploratie ervan. Daarnaast wordt kennis naar de markt gebracht en in het onderwijs kan worden gestuurd op maatschappelijk relevante thema's.

De succesvolle KIC's zijn geselecteerd door een groep van onafhankelijke experts uit twintig voorstellen. Volgens Martin Schuurmans, voorzitter van het EIT bestuur draaide het vooral om leiderschap en excellentie. De drie succesvolle KIC's krijgen een startsubsidie van 3 miljoen euro gevolgd door een verdere financiering in de loop van 2010. In totaliteit moet de financiering toegroeien per kennis en innovatiegemeenschap tot ca. 200 miljoen euro per jaar waarvan 25% zal worden bijgedragen door het EIT. De overige 75% cofinanciering wordt door de KIC-partners ingebracht. Het gaat dan zowel om Europese, nationale, regionale middelen als om middelen uit de industrie en kennisinstellingen.

Eindhoven is, net als Parijs en Berlijn vertegenwoordigd in twee van de drie KIC's. Eindhoven is co-locatie voor duurzame energie (InnoEnergy) en ICT (ICT Labs). De investeringen in onderzoek en onderwijs zullen dus vooral effect hebben op de High Tech Campus en bij de Technische Universiteit Eindhoven. Het consortium van het KIC rond energie bestaat uit Karlsruhe, Grenoble, Eindhoven/Leuven, Barcelona, Krakow en Stockholm. Bij ICT zijn naast Eindhoven ook Berlijn, Helsinki, Parijs and Stockholm vertegenwoordigd. De Randstad is een van de co-locaties voor de KIC rond het klimaat. Staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken is verheugd over de keuzes van de selectiecommissie: "Dat Brainport Eindhoven verkozen is om deel uit te maken van deze prestigieuze Europese innovatieplatforms is geweldig nieuws en bevestigt de goede reputatie die Nederlandse kennisinstituten in Europa hebben. Met het binnenhalen van deze dubbelslag kan Eindhoven zijn naam en faam als innovatiecentrum nog meer eer aan doen. En Rotterdam natuurlijk ook als het gaat om klimaatverandering."

Het idee van de KIC's is van José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. Hij lanceerde in februari 2006 het idee van een Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Hiermee wilde de Commissievoorzitter Europa als rolmodel voor wereldwijde stimulering van innovatie op de kaart zetten in het kader van de Europese Lissabon Strategie. De kern van het EIT wordt gevormd door zogenaamde Kennis en Innovatie Communities (KIC's). Deze KIC's brengen de drie poten van de kennis driehoek samen en zorgen voor een op excellentie gebaseerde sterk geïntegreerde samenwerking tussen universiteiten, onderzoeksinstellingen, bedrijven en ander innovatie belanghebbenden.





http://www.eindhoven.nl