Universiteit Nyenrode

PERSBERICHT

Kredietcrisis gevolg van zielloos handelen

Bonussen ondermijnen saamhorigheid binnen bedrijven

Amsterdam/Breukelen, 18 december 2009 - De kredietcrisis is veroorzaakt door zielloos handelen van het bedrijfsleven, zo meent de helft van de Nederlandse managers en ondernemers. Eveneens de helft van de managers en ondernemers vindt dat bonussen het gevoel van gemeenschappelijkheid in de organisatie ondermijnen. Dat blijkt uit de Nyenrode Monitor, een regulier onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit, met ditmaal als thema business spiritualiteit.

Eenderde van de ondervraagde managers vindt dat bezieling in hun bedrijf veel meer aandacht zou moeten krijgen. Eenderde is ook de mening toegedaan dat bezielde bedrijven succesvoller zijn. Ongeveer 40% is het eens met de stelling dat duurzame economische groei alleen mogelijk is als de bedrijfsstrategie in overeenstemming is met de bezieling van het bedrijf.

De financiële sector wordt gezien als een van de minst bezielde bedrijfstakken. Publieke diensten als ziekenhuizen en zorginstellingen daarentegen zijn volgens managers en ondernemers zeer bezielde organisaties, gevolgd door achtereenvolgens de handel, het openbaar bestuur, de zakelijke dienstverlening en de industrie.
* Download hier een overzicht van de resultaten

Business spiritualiteit
Nyenrode stelde in 2006 de leerstoel Business Spiritualiteit in, die bekleed wordt door prof. dr. Paul de Chauvigny de Blot SJ. Doel van de leerstoel is een kenniscentrum te vormen rondom bezielingsvraagstukken van bedrijven en in te gaan op de vraag hoe bezieling kan bijdragen aan organisatievernieuwing en revitalisering.

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business-universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde, en opleidingen op verschillende niveaus op het gebied van accountancy en controlling. Nyenrode ontwikkelt daarnaast executive-programma's voor het ambitieuze MKB en beursgenoteerde ondernemingen. Het Nyenrode Research & Innovation Institute (NRI) coördineert het wetenschappelijk onderzoek van de universiteit, waarbij de toepasbaarheid van dit onderzoek nauwlettend in het oog wordt gehouden.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie (