Nederlandse Kano Bond


18 december 2009

Vrouw peddelt het snelst rond Australie

De Duitse marathon-kanovaarster Freya Hoffmeister is geslaagd om als eerste vrouw ooit in een 5¸5 meter lange zeekajak rond Australië te peddelen. Ze is tegelijk de tweede mens ter wereld die deze tocht volbracht. Hoffmeister finishte 15 december 2009 na 332 dagen¸ waarvan 245 &rsquopeddeldagen&rsquo. Haar voorganger¸ Paul Caffyn in 1981¸ deed er 361 dagen over¸ waarvan hij er 257 daadwerkelijk in zijn boot zat.

De 44-jarige ijsverkoopster uit het Noord-Duitse Hussum arriveerde dinsdag bij het startpunt Queenscliff bij Melbourne. Daar vertrok ze op 18 januari. Ruim driekwart van de &rsquoRace around Australia&rsquo voer Hoffmeister solo met een volledig beladen boot. Alleen de afgelopen maanden¸ langs de 4000 kilometer lange onherbergzame en zeer dun bevolkte zuidkust¸ had ze grotendeels een begeleidende auto voor het het vervoer van kampeerspullen¸ voedsel en drinkwater.

Hoffmeister is in kanokringen wereldwijd een beroemdheid. Ze peddelde eerder in haar eentje rond IJsland en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Verder geniet ze¸ ook in Nederland¸ enige bekendheid vanwege haar eskimoteer-clinics bij de NKB Commissie Zeekajakvaren. Ze leert deelnemers binnen een half uur het trucje om jezelf met boot en al weer overeind te krijgen na een kentering. Velen volgden het &rsquorondje Australië&rsquo dagelijks via internet. Vanuit haar tentje in de bush hield ze de wereld¸ via satelliettelefoon en laptop¸ op de hoogte van de vorderingen. Gisteren heel kort: "DONE!¸" schreef ze. En de belofte dat¸ als iemand haar de komende 27 jaar nadoet¸ zij aan de finish zal staan.

Overigens is het record van Hoffmeister aanvechtbaar. Paul Caffyn&rsquos rondje in 1981 was 15.166 kilometer lang. Hij volgde de hele kustlijn¸ terwijl Hoffmeister regelmatig &rsquocrossings&rsquo deed. Ze stak bijvoorbeeld de Golf van Carpentaria in acht dagen en zeven nachten non-stop over en sneed zo circa 1000 kilometer af. In totaal was het rondje van Hoffmeister &rsquoslechts&rsquo 13.610 kilometer af. Caffyn legde per peddeldag 59 kilometer af¸ Hoffmeister 56¸2 kilometer. Daar tegenover staat de Caffyn ruim driekwart van zijn reis een &rsquovolgauto&rsquo had en dus grotendeels onbeladen kon varen. Dat scheelt circa 75 kilo. "Alsof je slechts met een flesje water een marathon loopt in plaats van met volle bepaking¸" schrijft een Hoffmeister-adept op haar blog.

NKB Bondsbureau
Postbus 2656
3430 GB Nieuwegein
030 7513750 / info@nkb.nl
Copyright