Gemeente Tiel


Verklaring fractievoorzitters

Na de perspublicaties over het 'lekken' door enkele raadsleden vanuit besloten vergaderingen waarop de geheimhouding is opgelegd, heeft het presidium besloten om binnen de fracties na te gaan of er sprake is van al dan niet onbewust verstrekken van informatie aan de media.

Het presidium kwam tot dit besluit omdat zowel de vertrouwensrelatie raad - college als de vertrouwensrelatie van de raadsleden onderling in het geding is.

Uit dit zelfonderzoek is niet duidelijk geworden welke raadsleden er eventueel al dan niet bewust informatie hebben verstrekt aan derden. De fractievoorzitters vinden het teleurstellend dat het zelfonderzoek geen duidelijkheid heeft kunnen geven. Zij betreuren het voorval. Wel vinden zij nu ook dat dit hoofdstuk gesloten moet worden.

De fractievoorzitters zijn van mening dat het eventueel bewust of onbewust verstrekken van geheime informatie niet te tolereren is en het aanzien van de gemeenteraad schaadt. Om die reden zal de raad, in nieuwe samenstelling na de verkiezingen, wederom voorzien worden van nauwkeurige instructies over hoe om te gaan met informatie die gegeven wordt in besloten vergaderingen. Bij overtreding van die afspraken en regels kunnen wat de fractievoorzitters betreft ernstige sancties volgen. Bijvoorbeeld wordt door de fractievoorzitters het doen van aangifte van een strafbaar feit niet uitgesloten. Niet vergeten mag worden dat het bewust verstrekken van informatie uit een besloten vergadering door raadsleden, een strafbaar feit is.