CDA

Ria Oomen-Ruijten: 100 miljoen beschikbaar voor microkrediet

Het wordt makkelijker om een Europees krediet te verkrijgen om een eigen bedrijf op te starten.
Het Europees parlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan het ter beschikking stellen van 100 miljoen euro over een periode van 4 jaar. Dit wordt in de vorm van krediet verstrekt en zal dus uiteindelijk terugbetaald worden.

In de aanpak van de financiële crisis zoekt Europa naar mogelijkheden om banen te behouden. Het idee van microfinanciering maakt het financieel mogelijk voor mensen om een bedrijfje op te starten. CDA-Europarlementariërr Ria Oomen-Ruijten (Sociale Zaken en Werkgelegenheid): "Microfinanciering heeft zich in het verleden als een succesvolle formule bewezen op het niveau van de kleine ondernemer. Het is daarmee een uitstekend middel om de Europese economie een injectie te geven. De kleine ondernemer is door de crisis het hardst getroffen. De in werking stelling van de nieuwe regels begin 2010 toont een snelle daadkrachtige reactie van Europa op de crisis."

Het Parlement is het eens met het voorstel van de Europese Commissie om 100 miljoen euro voor de kredietfaciliteiten beschikbaar te stellen over een periode van vier jaar. Het Parlement kon zich echter niet vinden in het voorstel van de Commissie dat de financiering uit het Progress-programma komt. Dit programma is opgesteld om kwetsbare groepen in Europa te helpen en moet aan dit doel besteed worden.

Ria Oomen-Rujten: "Het is van belang dat de gelden zo snel mogelijk ter beschikking worden gesteld. Het gaat om kredietverstrekking waarbij alles tot de laatste cent terugbetaald zal worden. Het belangrijkste is dus dat we gelden vrijmaken en niet zo zeer waar het vandaan komt. We hebben besloten dat de eerste 25 miljoen euro voor 2010 uit de EU begroting 2010 ter beschikking zal worden gesteld. Hoe de overige drie jaar gefinancierd worden zullen we nu spoedig moeten beslissen."