Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Export van Marokkaanse tomaten naar de EU

Betreft Kamervragen over export van tomaten uit Marokko

Geachte Voorzitter,

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door het lid Mastwijk (CDA) over tomaten uit Marokko, ingezonden op 4 december 2009 onder nummer 2009Z23560.


1
Kent u de artikelen "Marokko halt Abkommen bei Tomatenexporten weiterhin nicht ein" 1) en "Tomatentelers in Marokko schenden handelsverdrag" 2)?

Ja.


2
Is het waar dat de afgelopen maanden aanzienlijk meer tomaten vanuit Marokko de EU in zijn geïmporteerd dan volgens de afspraken is toegestaan? Zijn de in de genoemde artikelen vermelde aantallen juist? Zo nee, wat zijn volgens uw mening dan de juiste cijfers?

Uit deze artikelen wordt niet duidelijk welke informatiebron aan de getoonde getallen ten grondslag ligt. Over de maanden na juli 2009 zijn nog geen officiële cijfers van Eurostat beschikbaar.
De EU heeft duidelijke afspraken met Marokko met betrekking tot contingenten (gepriviligeerd tarief) voor de export van Marokkaanse tomaten naar de EU. Boven de afgesproken quota, is extra export van Marokkaanse tomaten tegen het reguliere tarief toegestaan.


3
Wat is uw mening over deze extra-import de EU in, en deelt u de mening dat de prijzen daarmee in Europa zwaar onder druk zijn komen te staan, hetgeen ook sterk negatieve gevolgen heeft voor de telers in Nederland?

De volumes van de tomaatproductie binnen de EU zijn momenteel erg groot.

Pagina 1 van 2

De EU-afspraken in de vorm van contingenten zijn bedoeld als een buffer ter Agroketens en Visserij Marktfacilitatie bescherming van Nederland en andere belangrijke EU-landen voor de tomatenteelt.
Het effect van de import van tomaten uit Marokko op de prijsvorming van Datum
18 december 2009 tomaten is moeilijk te bepalen, maar ik acht dit effect relatief gering gezien de Onze referentie hoeveelheid import ten opzichte van de grote volumes die in de EU worden AKVI/2009/1234 geproduceerd en verhandeld.


4
Bent u bereid bij de Europese Commissie ter zake zo spoedig mogelijk opheldering te vragen en waar nodig maatregelen te eisen tegen deze concurrentievervalsingen?

Tot op heden hebben de Europese Commissie en Nederland geen aanleiding en bewijs gezien dat Marokko zich niet aan de met de EU gemaakte afspraken houdt en dat er sprake is van een concurrentievervalsing.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Pagina 2 van 2


---- --