Provincie Flevoland Dienstauto voor het provinciehuis

Provinciale organisatie klimaatneutraal

Publicatiedatum: 18 december 2009

De provincie Flevoland is straks klimaatneutraal. De uitstoot van CO2 door de provinciale organisatie wordt namelijk van 2008 tot en met 2011 volledig gecompenseerd. 'Meten is weten,' zegt verantwoordelijk gedeputeerde Anne Bliek-de Jong. Daarom berekent de provincie jaarlijks hoeveel de CO2 uitstoot bedraagt. Daarop wordt in kaart gebracht wat de provincie moet doen om de uitstoot terug te dringen.

Flevoland heeft een grote ambitie met betrekking tot klimaat en energie: 60 procent duurzaam opgewekte energie in 2013. 'Met onze windenergie zijn we een voorbeeld voor anderen,' aldus Bliek. 'Prima dat er gepraat wordt in Kopenhagen. Wij gaan ondertussen gewoon actief door op de weg die dit college al langer bewandelt. Dat betekent de feiten en cijfers onder ogen zien, onderkennen dat de reductie van CO2 aan de basis staat van het klimaatprobleem, minder CO2-uitstoten, duurzaamheid promoten en zelf het goede voorbeeld geven.'

Concreet

Eén van de zaken waar de provincie mee bezig is, is de wens om in 2015 voor 100 procent duurzaam in te kopen. Ook ligt er nog de motie met de naam 'Trees for Travel' die vraagt om compenserende maatregelen te treffen bij het maken van dienstreizen per vliegtuig en per auto.

Ambitie gaat verder

De ambitie om klimaatneutraal te zijn gaat echter verder. Met het compenseren van het electriciteitsverbruik, vliegreizen en dienstreizen met de auto wordt al aan de doelstellingen voldaan. Door het gasverbruik, papierverbruik, openbaar vervoer en woon- werkverkeer door de medewerkers ook te compenseren doet de provincie nog een extra inspanning.