Stadsdeel Amsterdam-Noord

Ook dit jaar weer de vuurwerkactie in Amsterdam-Noord

Op nieuwjaarsdag, vrijdag 1 januari 2010, maken bewoners in Amsterdam-Noord kans om op de foto gezet te worden als zij hun vuurwerkafval opruimen. Dit keer gaan er zelfs drie fotografen op pad in de vroege morgen en de middag. De `fotomodellen' krijgen dan een genummerde bedankbon.

Portefeuillehouder, van o.a. Leefomgeving, Harm-Jan van Schaik: "Ik was onder de indruk van het enthousiasme van de bewoners vorig jaar en hoop dat iedereen ook weer een bijdrage levert om 2010 schoon en veilig te laten beginnen". Het stadsdeel geeft dit keer zelfs 150 bedankbonnen uit. Bewoners leveren de bedankbon in voor een cadeaubon. Deze feestelijke uitreiking is op donderdag 14 januari om 16.15 uur.

Vuurwerkafval: gevaarlijk en slecht voor het milieu In Amsterdam-Noord gaan de medewerkers van de reiniging al om 5 uur 's ochtends op pad om de straten schoon te maken. Vorig jaar haalden zij meer dan 14 duizend kilo op. Niet ontstoken vuurwerk is gevaarlijk als kinderen er de volgende dag mee gaan spelen. Vaak gaat het vuurwerk alsnog af en dat is levensgevaarlijk. Zwerfafval is sowieso niet erg milieuvriendelijk, maar vuurwerkafval is nog erger. Daar zit veel zink, lood en koper in. Vaak liggen er tussen de rode vuurwerksnippers stukken glas van gebroken flessen. Dit veroorzaakt lekke banden bij fietsers, invalidenwagens, brommers en auto's.