Politiebond ACP

18 december 2009

ACP: `Capaciteit politie mag niet omlaag'

Een rondgang van de Volkskrant langs de 26 korpsen in Nederland heeft vrijdag verontrustende cijfers naar buiten gebracht. De korpsleidingen in de verschillende regio's hebben aan de krant een inschatting gegeven van de gevolgen van de kabinetsbezuinigingen voor de capaciteit bij de politie.
'De ACP zal geen enkele krimp van de capaciteit bij de politie accepteren'

'De ACP zal geen enkele krimp van de capaciteit bij de politie accepteren'

Hun beeld is dat dit landelijk ten koste zal gaan van meer dan tweeduizend arbeidsplaatsen van collega's. "Als vakbond zijn deze geluiden helaas niet nieuw voor ons, maar concrete cijfers ontbraken tot op heden. Het mag duidelijk zijn dat de ACP geen enkele krimp van de capaciteit bij de politie zal accepteren", aldus voorzitter Gerrit van de Kamp.

`Packagedeal'
Veel korpsen spreken in het krantenartikel de verwachting uit dat de bezuinigingen onder meer ten koste zullen gaan van agenten op straat en de recherchecapaciteit. "De door de korpsen geschetste gevolgen voor collega's zijn onacceptabel. Ze passen ook zeker niet binnen de afspraken die de ACP deze week gezamenlijk met de andere bonden en de minister heeft gemaakt. In het akkoord van deze `packagedeal' zit besloten dat de capaciteit van de politie absoluut niet mag krimpen."

Overleg
Overleg met de minister over de berichten vanuit de korpsen is volgens de ACP nodig. "We hebben dit onderwerp direct op de agenda van het vaste landelijk overleg met de minister gezet. In januari zal hierdoor worden besproken hoe deze berichten vanuit het korps zich verhouden met de afspraken die onlangs tussen de bonden en de minster zijn gemaakt."

---