Rathenau Instituut


Multimediale performance MARS LANDING

Vorige week is bekend geworden dat de multimediale performance MARS LANDING doorgaat. De première vindt in september 2010 plaats bij Frascati in Amsterdam. Daarna gaat de voorstelling op toernee langs de steden Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Het Rathenau Instituut produceert MARS LANDING in samenwerking met Frascati en choreograaf Andrea Bozic. De aanvullende financiering komt van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+.

Grens tussen echt en onecht
Zelf is het instituut al enige tijd bezig met het project `De spelregels van de Harde Virtuele Werkelijkheid'. Daarin wordt de invloed van virtuele werelden als Call of Duty, World of War Craft, Second Life en Habbo Hotel op onze fysieke wereld onderzocht. Om deze invloeden invoelbaar te maken - met name bij die doelgroep die zelf geen games speelt - heeft het Rathenau Instituut theatermaakster Andrea Bozic benaderd. Bozic onderzoekt in haar werk de grens tussen echt en onecht en maakt daarbij gebruik van multimediale visuele en digitale middelen. Met MARS LANDING gaat ze op zoek naar de smalle grens tussen het verbeelden van een ervaring en het beleven van een ervaring.

Real Life Game
MARS LANDING is een multimediale performance waarin een cross-over plaatsvindt tussen de virtuele en reële wereld. De bezoeker wordt daarbij geconfronteerd met oude tv beelden van de maanlanding uit 1969, inworld beelden en live beelden van zichzelf. Wat is echt, wat is niet echt? Waar zit ik op dit moment naar te kijken en waar doe ik op dit moment eigenlijk aan mee?

MARS LANDING is een voorstelling en een spel in één. Het theater is de speelplaats waar bezoekers en performers samen zowel een theaterstuk als een real life game spelen.

Meer informatie over speeldata en lokaties volgt.