Waterschap Groot Salland

Aanpassing inlaatwerk gemaal Ankersmit Deventer

Laatste wijziging: 18 december 2009

Het waterschapsbestuur heeft besloten om het inlaatwerk van het gemaal Ankersmit in Deventer aan te passen. Dit is noodzakelijk om bij lage waterstanden in droge perioden water vanuit de IJssel het gebied in te pompen. Hierdoor blijft het waterpeil ook dan op voldoende niveau in de Deventer haven en voor drinkwaterwinning, landbouw en natuur.

Het gemaal Ankersmit dateert uit de jaren zestig en zorgt voor voldoende waterafvoer naar de IJssel vanuit een gebied in Salland van ca 6.000 ha. Bij lage waterstanden pompt dit gemaal voor de aanvoer water vanuit de IJssel naar een groot deel van het werkgebied van het waterschap.

Ontwikkeling

Aanvankelijk lag het accent van het gemaal op de waterafvoer maar geleidelijk nam het belang van wateraanvoer voor drinkwaterwinning en landbouw steeds verder toe. Ook is het van belang dat een minimum waterpeil van NAP + 5.60 meter in de Deventer haven in stand wordt gehouden. Hiervoor is met de gemeente Deventer een contract gesloten. Met drinkwatermaatschappij Vitens is contractueel vastgelegd dat voldoende water wordt aangevoerd.

Aanpassing inlaatwerk

De aanpassing van het inlaatwerk is noodzaak omdat in de huidige situatie het gemaal bij een extreem lage waterstand in de IJssel geen water meer in het gebied kan pompen. Dit was het geval in 2003 en recent deze zomer. Toen zijn noodpompen geplaatst om in de waterbehoefte te voorzien. Voor de toekomst wordt deze situatie door klimaatinvloeden vaker verwacht. Om dit probleem op te heffen plaatst het waterschap twee permanente dompelpompen voorin de inlaat. Deze pompen kunnen bij laag water via een hijsinstallatie naar beneden zakken en dan water inpompen. De werkzaamheden vinden volgens planning plaats in de periode mei - oktober 2010.

Prins Bernhardsluis

In de bestaande situatie bevinden zich in de naastgelegen Prins Bernardsluis twee oude pompen uit 1945 die in noodgevallen nog kunnen worden ingezet. Deze pompen zijn in slechte conditie en voldoen niet aan de Arbo-wet. Na aanpassing van het inlaatwerk zijn deze pompen niet meer nodig en worden gesloopt.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl