Gemeente Haaren



PERSBERICHT: Centrumplan Helvoirt gaat voor een gedeelte door

Gemeente Haaren, 18 december 2009

Donderdagavond 17 december heeft de Gemeenteraad van Haaren afgewogen hoe het nieuwe centrum opgepakt moet worden. Door het college waren een vijftal varianten gepresenteerd. De Raad heeft gekozen voor variant drie.

Variant drie

Deze keuze houdt in dat de voorbereidingen voor de volgende deelprojecten kunnen starten:


· De nieuwbouw De Leyenhof


· De nieuwe sportzaal De Wiekelaar


· De nieuwe brede school, waarin een basisschool (dr. Landmanschool), de peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en het kinderdagverblijf in gehuisvest zullen worden


· 22 stuks grondgebonden woningen in het centrum

Investering

Met de keuze van de Raad is een investering gemoeid van 7,6 miljoen euro voor de gebouwen. De infrastructuur kost 1,3 miljoen euro. Daarvoor worden gebouwen gesloopt, de ondergrondse kabels en leidingen aangepast, nieuwe bestrating aangebracht, nieuwe verlichting geplaatst en groen aangelegd.

Andere deellocaties worden (vooralsnog) niet opgepakt:


· De Hoj blijft in haar onderkomen D'n Inbreng


· Het verenigingsgebouw, waarin het Gastenbosch en de Ouderenverening Helvoirt (OVH), blijft gehandhaafd.


· Het herinrichten van de Kastanjelaan valt door deze keuze buiten de plannen, zo ook het opknappen van de verenigingsgebouwen.


· Ook de woningbouw ter plaatse van D'n Inbreng gaat nu niet door.

Volgorde

't Heem is al gestart met de voorbereidingen van het ontwikkelen van de nieuwe Leijenhof. De plannen zullen overeenkomstig deze procedure aan u dit jaar nog kenbaar gemaakt worden, zo is de planning. Snel zal de nieuwbouw van de sportzaal (De Wiekelaar) volgen. De bestaande sportzaal moet verplaatst worden voordat er bewoners intrekken in de nieuwe Leyenhof. Met de basisschool, de peuterspeelzaal, de buitenschoolse opvang en het kinderdagverblijf worden begin januari de gesprekken gestart om tot een optimale invulling te komen. Ondersteunend aan al deze plannen worden infrastructurele aanpassingen voorbereid vanuit de gemeente.

Een beeldkwaliteitsplan is gemaakt waarin omschreven staat en met behulp van referentiebeelden kenbaar wordt gemaakt hoe het nieuwe gebied er uit moet gaan zien. 't Heem, die al voorbereidende werkzaamheden heeft opgepakt, vooruitlopend op de besluitvorming van de Raad, heeft een beeldregieplan gemaakt en is druk bezig met het ontwerp van hun nieuwbouw.

De volgorde van de plannen wordt nauwkeurig aangegeven. De bewoners en gebruikers van de bestaande gebouwen in het centrum zullen maar één keer verhuizen, zo is het uitgangspunt. Dit houdt in dat er nieuwbouw gerealiseerd moet zijn, waarna daar naar toe verhuisd kan worden en dat daarna pas de achtergelaten gebouwen kunnen worden gesloopt. Dit geldt voor de sportzaal, de bewoners van De Leyenhof, de school met andere gerelateerde functies en de bewoners van de appartementen aan de Bloeymanstraat (116 - 134).

Hierdoor zal er, wanneer er tot realisatie overgegaan wordt, over een langere termijn in het centrum bouwactiviteiten plaatsvinden. Over veiligheid en logistieke afstemming tussen bouwers en gebruikers in de directe omgeving zal van te voren overleg plaatsvinden. Dat de bouw tot overlast zal leiden is onvermijdbaar. Echter voordat het zover is zijn we in tijd een heel eind verder. Op zijn vroegst wordt voorzien dat de eerste fase van de nieuwbouw van De Leyenhof en de nieuwbouw van de sportzaal begint in de tweede helft van 2011. De school zal pas in 2014 af zijn.

Informeren

Er zal tijdens alle voorbereidingen informatieavonden gehouden worden om alle relevante partijen, omwonenden en belangstellenden te informeren over de stand van zaken en om vragen te beantwoorden.