Gemeente Lingewaal


Afspraken over agressie en geweld tegen hulpverleners

In voorbereiding op de jaarwisseling zijn in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, net als vorig jaar, afspraken gemaakt over het omgaan met agressie en geweld tegen hulpverleners. De veiligheidsregio haakt hiermee aan op de landelijke campagne 'Meer veiligheid op straat'. De aanleiding tot deze campagne vormt het hoge aantal voorvallen en incidenten van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, ook tijdens de jaarwisseling.

De hulpverleningsdiensten (ambulance, brandweer en politie) in de regio Gelderland-Zuid hebben gezamenlijk een eenduidig beleid opgesteld over de omgang met agressie en geweld tegen hulpverleners. Daarbij is door de hulpverleningsdiensten afgesproken dat er een zero-tolerance beleid wordt gehandhaafd. Geweld en agressie tegen hulpverleners, in welke vorm dan ook, zijn volstrekt onacceptabel en worden niet getolereerd. Te denken valt aan alles tussen verbaal geweld tot aan ernstig fysiek geweld. Tijdens de komende jaarwisseling wordt dit beleid wederom strikt nageleefd.
Bij voorvallen van agressie en geweld tegen hulpverleners wordt zo spoedig mogelijk aangifte gedaan. Bij twijfel zal gekeken worden of een incident aangiftewaardig is. Hierover zijn afspraken gemaakt met de politie.