SGP


18 - 12 - 09 | SGP achter oogartsen

SGP achter oogartsen

De SGP is het eens met de oogartsen die willen dat er meer werk wordt gemaakt van de bescherming tegen vuurwerk. In vragen aan de regering dringt de SGP aan op meer maatregelen om oogschade te kunnen voorkomen, zoals vuurwerkbrillen en nóg meer voorlichting.
---

18 december 2009
Schriftelijke vragen
B.J. van der Vlies

Vragen van de leden Van der Vlies en Van der Staaij (beiden SGP) aan de ministers van VWS en BZK over oogschade door vuurwerk


1. Heeft u kennisgenomen van het artikel âOogartsen zijn consumentenvuurwerk meer dan zatâ?


2. Vindt u 24 blinde en 75 blijvend beschadigde ogen als gevolg van het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling (en in totaal 268 al dan niet tijdelijk verwonde ogen) acceptabel?


3. Hoe reageert de regering op het gegeven dat meer dan de helft van het aantal slachtoffers zelf niets kan doen aan het oogletsel, doordat zij omstanders zijn die (meestal door een vuurpijl) in het oog worden getroffen?


4. Kunnen de ministers aangeven wat de totale maatschappelijke kosten zijn die geleden worden door ernstige vuurwerkverwondingen in het oog?


5. Hoe reageren de bewindslieden op de stelling dat de middelen voor oogheelkunde in deze tijd van dubbele vergrijzing schaars zijn en de ingrepen steeds duurder worden? Welke consequenties verbinden zij hieraan?


6. Op welke manier bevordert de regering dat mensen die vuurwerk willen afsteken gebruik maken van de vuurwerkbril, die door ziekenhuizen voor 3 euro wordt aangeboden?


7. Ziet de regering mogelijkheden om deze voorlichting voor het nieuwe jaar te intensiveren?


8. Wat is de reactie van de ministers op de mening van Nederlandse oogartsen dat het enige middel dat het aantal verwondingen aan ogen kan verminderen een verbod op consumentenvuurwerk is? Indien zij dit afwijzen, welke andere maatregelen gaat de regering treffen om het aantal oogverwondingen te gaan?