ABVAKABO FNV voorziet generatieconflict binnen zorgsector

18/12/2009 13:02

ABVAKABO FNV

Een generatieconflict dreigt in de zorgsector als er niet wordt gewerkt aan een goede cultuurbalans. Zorgwerknemers zijn van oudsher vaak idealistisch, betrokken en traditioneel. Maar de 'nieuwe' zorgmedewerker werkt om te leven, is meer gericht op carrière en ontwikkeling en vraagt om een andere cultuur. De sector moet hierop snel gaan inspelen, zegt ABVAKABO FNV.

De vakbond waarschuwt de sector naar aanleiding van de arbeidsmarktcijfers die donderdag in het rapport RegioMarge aan de Tweede Kamer werden aangeboden. Doorgaan op de huidige voet betekent meer arbeidsmarktproblemen in de toekomst, terwijl in deze sector al grote tekorten voorspeld zijn. Bijkomend probleem is de tegenstelling die tussen de generaties zal ontstaan. De leidinggevenden van de toekomst zullen van een andere generatie zijn dan de verpleegkundigen en verzorgenden die onder hen komen te werken.

Met 1,2 miljoen werknemers is de sector zorg een van de grootste bedrijfstakken. De afgelopen jaren groeide de sector harder dan andere sectoren, terwijl het aanbod op de arbeidsmarkt niet voldoende toeneemt. Dat de zorg de komende jaren onder druk komt te staan, is al geruime tijd bekend. ABVAKABO FNV vindt dat er nù al gewerkt moet worden aan een cultuuromslag en generatieproof personeelsbeleid en zal dit meenemen naar de cao-tafel.