Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk: eindelijk einde aan bananenconflict

18 december 2009 | nieuwsbericht | WTO | Export en investeringen

Staatssecretaris Frank Heemskerk van buitenlandse handel is verheugd met het aangekondigde akkoord tussen de Europese Unie en verscheidene Latijns-Amerikaanse landen over bananenimport. Met het akkoord komt een einde aan het langstlopende handelsconflict.

"Dit akkoord is goed nieuws voor alle betrokkenen. De betrokken landen zijn van een langslepend geschil verlost. Het is goed voor de armoedebestrijding, want het helpt de bananenboeren in Latijns-Amerika. Daarnaast is het een impuls voor de Doha-onderhandelingen en de Nederlandse consument gaat minder voor bananen betalen," aldus Heemskerk.

De EU is herhaaldelijk door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) veroordeeld voor haar hoge invoerheffingen op bananen uit Latijns-Amerika. Voormalige Europese koloniën, de zogenaamde ACP-landen (Africa, Caribisch gebied en Pacific), konden daarom hun bananen onder veel gunstiger voorwaarden in Europa afzetten. Ondanks deze veroordelingen bleek het lange tijd niet mogelijk om tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te komen.

"Toen ik in de zomer van 2008 in Geneve was voor de Doha-onderhandelingen, waren we vlak bij een oplossing, ook voor bananen. Toen ging het op het laatste moment alsnog mis. Ik ben blij dat we nu alsnog tot een akkoord gekomen zijn. Dit akkoord laat zien dat landen ook in de huidige economische omstandigheden het belang van handel op waarde weten te schatten. Het is een belangrijk signaal tegen protectionisme. Dat is juist nu essentieel," zegt Heemskerk.

Europa zal de invoerheffing geleidelijk verlagen van 176 euro per ton nu naar 114 euro in 2017. De aanpassingen worden stap voor stap ingevoerd, zodat de ACP-landen de kans krijgen zich aan te passen. De EU helpt de landen daarbij met 200 miljoen euro.