Gemeente Breda

Meer samenwerking West-Brabant en Drechtsteden

De negentien West-Brabantse gemeenten en de zes gemeenten in het Drechtstedengebied gaan intensiever met elkaar samenwerken op het gebied van ruimtevragen, infrastructuur, natuur en landschap, cultuur en toerisme en recreatie.

Onder het motto âWest-Brabant en de Drechtsteden komen over de brug!â âsloten voorzitter van de Bestuurlijke RegieGroep West-Brabant burgemeester P. van der Velden van Breda en de voorzitter van de Drechtsteden burgemeester R. Bandell van Dordrecht namens de 25 gemeenten hiertoe op 18 december een strategische alliantie.

West-Brabant en de Drechtsteden hebben er door hun ligging tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen belang bij om samen op te trekken bij ruimtelijke ontwikkelingen en het op tijd onderkennen en oplossen van knelpunten op de zogenaamde âNoord-Zuid-asâ.

Noodzaak
De ontwikkeling van de logistieke, maritieme en maintenance-sector als belangrijke economische sectoren in beide regioâs zijn factoren die om samenwerking vragen.
Bovendien is het nationaal park De Biesbosch voor zowel West-Brabant als de Drechtsteden een groene en blauwe parel en ook dit feit maakt het samen optrekken noodzakelijk.
Tot slot hechten zowel West-Brabant als de Drechtsteden belang aan een sterkere samenwerking met de regio Rotterdam. Dit is nodig om de Mainport Rotterdam verder te ontwikkelen als de belangrijkste haven in de Rijn-Maas-Schelde Delta.

Gedeelde belangen
West-Brabant en de Drechtsteden willen hun gedeelde belangen meer in samenhang brengen bij strategische keuzes die door het Rijk en de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland worden gemaakt. Op die manier willen de twee regioâs ervoor zorgen dat werken, wonen en leefbaarheid geborgd worden voor hun inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Concrete projecten
De beide regioâs spraken een aantal concrete themaâs en projecten af om de samenwerking vorm te geven. Het gaat daarbij onder andere om ontwikkelingen rond bovenregionale ruimtevragen voor bedrijvigheid en opgaven op het gebied van de infrastructuur (goederenspoorlijn Rotterdam â België , de A4-Zuid, de âladderâ A16, A27, A15 van Drechtsteden naar Gorinchem, de A58 en A59 en het Nachtnet). Verder trekken West-Brabant en de Drechtsteden samen op in het kader van de verkenning Rotterdam â Antwerpen, in het waterprogramma voor de Delta en de verdere ontwikkeling van het nationaal park De Biesbosch. De twee regioâs verkennen bovendien de mogelijkheden tot samenwerking op het gebeid van cultuur, toerisme en recreatie, de arbeidsmarkt en de logistiek.

Breda, 18 december 2009