Provincie Noord-Holland

Provincie betreurt afwijzing plan Thamerpolder

18 december 2009 - Nieuwsartikel

Het recreatiegebied dat de provincie Noord-Holland samen met de gemeente Uithoorn in de Thamerpolder wilde ontwikkelen, komt er niet. De provincie en gemeente stonden allebei achter de plannen voor het recreatiegebied, maar konden het niet eens worden over de financiële voorwaarden.

De Thamerpolder zou een mooi en groot recreatiegebied worden van 96 hectaren waar de inwoners van Uithoorn konden genieten van groen, rust en ruimte. Het gebied ook zou de wegen N201 en N231 uit het zicht nemen en ruimte bieden voor waterberging.

De aanleg van het gebied zou 14 miljoen euro hebben gekost. De provincie zou daarvan ruim 12 miljoen voor haar rekening nemen, de rest zou worden gefinancierd door het hoogheemraadschap AGV en de gemeente Uithoorn. De provincie wilde de grond in het gebied aankopen en inrichten, op voorwaarde dat de gemeente lid zou worden van het recreatieschap en op die manier een bijdrage zou leveren aan het beheer en onderhoud van het recreatiegebied. De gemeente Uithoorn heeft bij monde van wethouder Verheijen laten weten niet op dit voorstel in te willen gaan.

Principe
Vroeger droegen sommige gemeenten wel bij aan kosten voor het beheer en onderhoud van recreatiegebieden voor hun inwoners, en andere gemeenten niet. Sinds een jaar of twee hanteert de provincie het principe dat alle gemeenten die belang hebben bij een recreatiegebied ook moeten bijdragen aan deze kosten. Gedeputeerde Meerhof: âDat geldt dus ook voor de gemeente Uithoorn bij de ontwikkeling van de Thamerpolder tot recreatiegebied. Het zou niet fair zijn ten opzichte van andere gemeenten als we in dit geval een uitzondering zouden maken.â

Bijdrage
De gemeentelijke bijdrage aan de kosten voor beheer en onderhoud waren al langer onderwerp van gesprek. Om Uithoorn tegemoet te komen heeft de provincie voorgesteld de eerste tien jaar ook het beheer van het gebied te betalen (circa 1,7 miljoen), onder de voorwaarde dat de gemeente Uithoorn zou gaan deelnemen in het recreatieschap. Daarna zouden de gemeenten Uithoorn en Aalsmeer - de andere betrokken gemeente - en de provincie ieder de helft van de kosten voor rekening nemen. De gemeente Uithoorn is niet op dit voorstel ingegaan.

Gedeputeerde Meerhof betreurt het dat het recreatiegebied nu niet gerealiseerd kan worden, maar hij respecteert de afweging die de gemeente heeft gemaakt. Meerhof: âDe gemeente stelt andere doelen, zij maken daar eigen keuzes in en dat is natuurlijk hun recht. â

Â

---