Grafische Bedrijfsfondsen



Keuzemogelijkheden PGB uitgebreid (dec 2009)

PGB biedt met ingang van 2010 de mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan. Wie op grond van zijn of haar leeftijd (geboren na 1949) niet meer gebruik kan maken van de VUT-regeling, krijgt per 1 januari 2010 de mogelijkheid om eerder dan met 65 jaar te stoppen met werken. Dat moment kan liggen tussen 55 en 65 jaar. Wie eerder gaat, ontvangt een lagere uitkering. Pensioen uitstellen kan ook. Wie uitstelt, ontvangt een hogere uitkering. De GBF heeft haar systemen er inmiddels op aangepast. Voor mijngbf.nl wordt een module ontwikkeld waarin deelnemers hun pensioensituatie inclusief de keuzemogelijkheden kunnen nalopen. De wetgeving met betrekking tot voorgenomen verhoging van de AOW-leeftijd zal hierin worden meegenomen.

Vervroegd pensioen
Bij vervroegd pensioen kunnen deelnemers zelf de pensioendatum bepalen. Dat moment kan liggen tussen 55 en 65 jaar. De spilleeftijd blijft 65 jaar. Naarmate de deelnemer eerder stopt, zal de uitkering lager zijn. Eerder stoppen met werken kan ook in deeltijd. De deelnemer blijft dan in overleg met de werkgever gedeeltelijk in loondienst en blijft op grond daarvan pensioen opbouwen en gaat voor een deel met pensioen. Het fonds verwacht dat veel oudere werknemers van deze laatste optie gebruik zullen gaan maken.

Uitgesteld pensioen
Uitstellen van de pensioendatum kan ook. De pensioengerechtigde kan het pensioen geheel of gedeeltelijk uitstellen. Uitstel van de pensioendatum is alleen mogelijk als de dienstbetrekking blijft bestaan. Een werknemer kan in overleg met de werkgever de pensioendatum tot uiterlijk het 70ste jaar uitstellen. Het pensioen wordt dan op basis van de vastgestelde uitstelfactoren verhoogd. Zodra het pensioen uitkomt boven de 100% van het laatste verdiende loon, gaat het ouderdomspensioen in. De pensioengerechtigde kan daarnaast wel blijven werken. Vanaf het 65e jaar wordt in de huidige pensioenregeling geen pensioen meer opgebouwd.

TOP-pensioen
Omdat pensioengerechtigden voor het 65ste jaar nog niet kunnen beschikken over de AOW, biedt PGB de mogelijkheid om een gedeelte van het levenslange ouderdomspensioen in te zetten voor een tijdelijk ouderdomspensioen (TOP-pensioen). De deelnemer kan maximaal twee keer het AOW-bedrag voor een gehuwde voor tijdelijk ouderdomspensioen inzetten.

Maximaal 50% van het oorspronkelijke pensioenrecht kunt u voor vervroeging en/of TOP-pensioen gebruiken.

De nieuwe keuzemogelijkheden zijn uitgewerkt in de brochures Flexibel Pensioen, vragen en antwoorden en Binnenkort Pensioen.