Grafische Bedrijfsfondsen



PGB stelt beslissing over verhoging pensioenen uit (dec 2009)

Het bestuur van het Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB) heeft besloten om de beslissing over de verhoging van de opgebouwde pensioen- aanspraken en de ingegane uitkeringen uit te stellen. Normaal gesproken besluit het bestuur in het laatste kwartaal van een jaar mede op basis van het advies van haar Richtlijn Besluitvorming Toeslagverlening. Op grond van deze richtlijn zou de toeslagverlening (= indexatie) bij een dekkingsgraad van ongeveer 120% kunnen worden hervat. De gemiddelde dekkingsgraad over de maanden juli, augustus en september die als referentie wordt gebruikt, ligt daar met 108% echter nog ruim onder. De richtlijn adviseert dan ook geen toeslag te verlenen.

Herstel vóór op schema
Het bestuur kan echter in positieve of negatieve zin afwijken van het advies van de richtlijn als de omstandigheden daar aanleiding toe geven. Het bestuur wil in overleg met de Deelnemers- raad een zorgvuldig besluit nemen. Na een bewogen jaar waarin de dekkingsgraad zeer sterk fluctueerde, is de financiële positie van het fonds aanzienlijk verbeterd. De belangrijke grens van ongeveer 105% is gepasseerd terwijl het fonds op basis van het herstelplan nog op de 100% zou mogen zitten. Het herstel van PGB loopt voor op schema. Ook na september is de dekkingsgraad verder gestegen. De groei van de economie en het herstel van de beurzen ervaart het bestuur echter nog als te fragiel en te gematigd om nu de beslissing te nemen de pensioenen te verhogen.

Beslissing in het eerste kwartaal 2010
Het fonds heeft daarom besloten de ontwikkelingen met betrekking tot de dekkingsgraad en het economisch herstel nog even af te wachten. De definitieve besluitvorming over de verhoging van de pensioenen vindt nu in het eerste kwartaal van 2010 plaats.

Voor geheel of gedeeltelijke aanpassing van de pensioenen wordt het consumentenprijsindex- cijfer alle huishoudens van het CBS (cpi augustus) gevolgd. De prijsstijging van augustus 2008 tot augustus 2009 bedroeg 0,3%.