Grafische Bedrijfsfondsen



Voorwaardelijk pensioen toegekend aan deelnemers uit geboortejaar 1950 (dec 2009)

PGB heeft besloten om de voorwaardelijke pensioenaanspraken voor de deelnemers die geboren zijn in 1950 op 1 januari 2010 onvoorwaardelijk toe te kennen. Met ingang van 1 januari 2006 is in de basispensioenregeling de jaarlijkse opbouw verhoogd. Het percentage waarmee deelne- mers pensioen kunnen opbouwen, is van 1,55 naar 1,75% gegaan. Daarnaast ontvangen deel- nemers over hun achterliggende grafische of daaraan gelijkgestelde dienstjaren vanaf hun 22e tot 1 januari 2006 voorwaardelijk extra opbouw: per dienstjaar 0,20%. Deze pensioenaan- spraken zijn dus nog niet opgebouwd. Dit kan in de komende periode tot 2021 gebeuren.

De voorwaarden voor toekenning van de extra pensioenaanspraken zijn:
* de werknemer is op het moment van toekenning PGB-deelnemer, werkzaam in de grafimedia en was dat ook op 31 december 2005 en 1 januari 2006;

* het pensioenfonds beschikt over voldoende financiële middelen om de aanspraken te zijner tijd toe te kennen. Als dat niet het geval is, dan blijven de al toegekende aanspraken behouden.

Met de aanvullende opbouw over de achterliggende diensttijd wordt zoveel extra pensioen opgebouwd alsof gedurende de gehele diensttijd is deelgenomen aan de gewijzigde pensioen- regeling. De extra opbouw kan desgewenst worden ingezet om in de toekomst geheel of gedeeltelijk eerder te kunnen stoppen met werken.

Het beleid van het pensioenfonds is erop gericht om per jaar te beoordelen of er middelen vrijgemaakt kunnen worden voor het toekennen van extra aanspraken over het verleden. Het voorwaardelijk extra pensioen is vanaf 2010 onvoorwaardelijk toegekend aan deelnemers die zijn geboren vóór 1951.