Hulpverleningsdienst Groningen


Eigenaren krijgen tijd om brandmeldinstallaties aan de wettelijke norm aan te passen
Gepubliceerd: 18 december 2009, 13:24

Eigenaren van brandmeldinstallaties in de regio Groningen met een doormeldsysteem naar de alarmcentrale van de brandweer krijgen tot uiterlijk 2017 tijd om te zorgen dat hun installatie voldoet aan de kwaliteitseisen. Dat hebben bestuurders in Groningen vrijdag 18 december 2009 besloten in de bestuurscommissie Regionale Brandweer en Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR). Deze overgangsregeling biedt eigenaren van brandmeldinstallaties voldoende gelegenheid om eventuele verbeteringen aan te brengen.

Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het goed functioneren van hun brandmeldinstallatie. Volgens de wetgeving dient een dergelijke installatie sinds 2002 te zijn gecertificeerd. Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld 80% van de installaties hieraan niet voldoet.Tijdens de overgangsregeling moeten de eigenaren een nulmeting van de installatie laten uitvoeren. Op basis daarvan wordt een programma van eisen opgesteld dat door de gemeentelijke brandweer moet worden goedgekeurd. Daar moet de installatie vervolgens aan voldoen. Als aan alle eisen is voldaan, wordt een certificaat afgegeven.

Wanneer eigenaren van brandmeldinstallaties met een verplichte doormelding (bijvoorbeeld verzorgingstehuizen) niet binnen de voorgeschreven termijn een nulmeting hebben laten uitvoeren, kan het college van burgemeester en wethouders een sanctie opleggen.

Politie, Brandweer, Ambulancezorg en Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen uit de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe bouwen gezamenlijk een nieuwe Meldkamer Noord-Nederland (MkNN) voor alle 112 meldingen. De MkNN vervangt in het najaar van 2011 de huidige meldkamers in Assen, Leeuwarden en Groningen. Het gebouw komt te staan aan de A7 bij Drachten. Met de komst van de MkNN is het belangrijk dat alle brandmeldinstallaties dezelfde kwaliteit hebben en voldoen aan de wettelijke norm. De brandweer in Nederland rukte in 2008 circa 56.000 maal voor niets uit op een loos alarm dat was veroorzaakt door een brandmeldinstallatie. Door deze kwaliteitsverbetering zal naar verwachting het aantal loze meldingen bij de Alarmcentrale van de brandweer minder worden.

In het voorjaar van 2010 zal de brandweer de eigenaren van brandmeldinstallaties in Groningen nader informeren over de komst van de Meldkamer Noord-Nederland en de certificering van hun brandmeldinstallatie.