Senternovem

18-12-2009 | Instructiebijeenkomsten handhaving verlichting

Speciaal voor handhavers van de Wet Milieubeheer organiseert SenterNovem instructiebijeenkomsten over verlichtingsmaatregelen. Tijdens deze bijeenkomsten leren handhavers oude, energieverspillende verlichting te herkennen en krijgen zij inzicht in de mogelijkheden die er zijn op gebied van energiezuinige verlichting.

Handhaaft u als gemeente of provincie wel eens op verlichtingsmaatregelen bij bedrijven? Zo ja, loopt u ook wel eens tegen het probleem aan dat u niet weet of er oude, energie-onzuinige verlichting is toegepast? Of dat u in discussie raakt over de terugverdientijden? En zo nee, zóu u dan hierop niet eens gaan handhaven?

Wet Milieubeheer en verlichting
Op basis van de Wet Milieubeheer en het Activiteitenbesluit heeft u als bevoegd gezag de mogelijkheid om toezicht te houden op het energieverbruik van utiliteitsgebouwen, zoals bedrijven, kantoren en scholen. Hieronder valt ook verlichting.

Het energieverbruik door verlichting in Nederland staat gelijk staat aan het opwekkingsvermogen van anderhalve (nieuwe) electriciteitscentrale. 60% Daarvan komt ten laste van de utiliteitsbouw. In een gemiddeld utiliteitsgebouw is de verlichting verantwoordelijk voor circa 25% van het totale electriciteitsverbruik. Door toepassing van energiebesparende maatregelen kan het electriciteitsverbruik met meer dan de helft teruggebracht worden! Daarbij valt te denken aan de toepassing van aanwezigheidsdetectie en daglichtafhankelijke regelingen, het vervangen van oude TL door efficiënte TL en het vervangen van gloei- en halogeenlampen door TL, led of spaarlampen.

Taskforce Verlichting
De Taskforce Verlichting streeft er naar dat energiezuinige verlichting de komende jaren gemeengoed wordt in Nederland. Helpt u ons een handje? Dat kan door in het kader van de Wet Milieubeheer toezicht te houden op verlichtingsmaatregelen.

Speciaal voor handhavers van de Wet Milieubeheer worden er instructiebijeenkomsten gehouden over verlichtingsmaatregelen. Tijdens deze bijeenkomsten leren handhavers oude, energieverspillende verlichting te herkennen en krijgen zij inzicht in de mogelijkheden die er zijn op gebied van energiezuinige verlichting. Tijdens de cursus wordt ook aandacht besteed aan de terugverdientijden en de wijze waarop je deze gemakkelijk kunt berekenen.

De instructiebijeenkomsten worden - op aanvraag - bij u in de gemeente of in de regio georganiseerd. De instructiebijeenkomsten duren circa vier uur. Aansluitend kan er - indien gewenst - bij een bedrijf gekeken worden naar de verlichtingssituatie ter plekke.

Aanvragen instructiebijeenkomst
Hoe vraagt u een instructiebijeenkomst aan? Informeer allereerst binnen uw gemeente, regio of provincie of er voldoende belangstelling bestaat voor een verlichtingsbijeenkomst. Het aantal deelnemers van de bijeenkomst bedraagt minimaal 15 en maximaal 30. Is dat het geval? Geef u dan op voor een bijeenkomst
via: taskforceverlichting@senternovem.nl. Vermeld uw email-adres en telefoonnummer, het aantal deelnemers dat u verwacht en welke gemeente(n) of provincies het betreft. In overleg met u wordt de bijeenkomst dan verder georganiseerd.

Het aantal gratis instructiebijeenkomsten is beperkt! Wees er dus tijdig bij!

Meer informatie

Taskforce Verlichting
Openbare verlichting
Wijzigingsdatum | 18-12-2009