Senternovem

18-12-2009 | Lokale Beleidsagenda klimaat aangeboden

De rijksoverheid moet een aantal knelpunten wegnemen en oplossen. Alleen zo kan de collectieve impact van lokaal klimaatbeleid groter worden dan het nu is. Om deze reden is de Lokale Beleidsagenda op 12 december in de Klimaat-Express aangeboden aan Paulus Janssen van de SP en aan minister Cramer.

Kopenhagen_Express

De ambassadeurs van de themateams die n.a.v. het Klimaatakkoord zijn ingesteld, zijn van mening dat de collectieve impact van lokaal klimaatbeleid groter kan zijn dan ze nu is. Daarvoor is nodig dat de rijksoverheid een aantal knelpunten wegneemt en oplost. Dit is niet alleen de overtuiging van de ambassadeurs, maar ook de mening van tal van andere gemeenten, marktpartijen en maatschappelijke organisaties.

De uitvoeringspraktijk is weerbarstig door het bestaan van knelpunten, die over het algemeen goed bekend zijn en al vaak beschreven en besproken. De vraag is daarom niet zozeer wat de knelpunten zijn, maar hoe, wanneer en door wie ze worden opgelost. Als het allemaal te lang duurt en knelpunten te lang `doorzeuren', zal het momentum geleidelijk weglekken en het succes van lokaal klimaatbeleid ondermijnen.

De knelpunten figureren deels in een lokale context en moeten in dat geval primair lokaal worden opgelost. Zo hebben gemeenteraden soms vergaande klimaatambities vastgesteld, zonder de daarvoor vereiste personele en financiële middelen beschikbaar te stellen. Ook het borgen van klimaat(beleid) binnen de gehele gemeentelijke organisatie en de lokale samenleving is een punt van aandacht.

Een aantal knelpunten hangt echter primair samen met rijksbeleid. Het oplossen daarvan is de verantwoordelijkheid en bevoegdheid van de Tweede Kamer en voor klimaatbeleid verantwoordelijke bewindslieden. Voorkomen moet worden dat knelpunten louter aandacht krijgen van ambtelijke gremia en werkgroepen en daar wegzinken in details en geleidelijk vermorzeld en gemangeld worden. Er is op dit moment vooral een politieke hand nodig.

Om deze reden is de Lokale Beleidsagenda Klimaat in de Klimaattrein van 12 december door wethouder Willems van Breda, namens de thema-gemeenten aangeboden aan Paulus Janssen van de SP en aan minister Cramer, vlak voor haar vertrek naar Kopenhagen . De Lokale Beleidsagenda wordt ook aan de overige 2e Kamer fracties aangeboden. Wijzigingsdatum | 18-12-2009