CNV Onderwijs

18 december 2009

Cao GAO

Categorie: cao onderwijsdienstverlening

De cao GAO expireert per 1 januari 2010. De onderhandelingsinzet voor de nieuw af te sluiten CAO Onderwijsadviesbureaus is vastgesteld, na raadpleging van de leden.

De Groep Arbeidsvoorwaarden Onderwijsadviesbureaus (werkgevers) hebben ook hun inzet aan de vakbonden kenbaar gemaakt. In een beschrijving van de marktpositie geven de werkgevers aan, dat deze aan veranderingen onderhevig is. Langlopende convenanten met gemeenten en scholen expireren, er is sprake van een concurrerende markt en de subsidieverlening vanuit de scholen en gemeenten staat onder druk. De vakbonden hebben kennis genomen van deze ontwikkelingen en zijn van mening, dat daar een gepaste inzet op zijn plaats is, waarbij met name aandacht is voor werkzekerheid, employability en scholing voor het personeel. Hierbij kan gedacht worden aan uitbreiding scholingsbudget en afspraken met betrekking tot de rapportage van overeengekomen scholingsinspanningen door de werkgever, het overeenkomen van (eventueel externe) loopbaanondersteuning en het aanbieden van preventieve carrièreswitches.

Bij het bepalen van de looneis wordt aansluiting gezocht bij de landelijke kaders van de vakcentrales.
De komende onderhandelingen zullen vooral gebruikt worden om de cao waar nodig technisch bij te stellen. Daarbij willen wij onder meer het concurrentiebeding ter discussie stellen in deze tijd van crisis. De gezamenlijke bonden kiezen voor een cao met een looptijd van 1 jaar. Tenslotte dient de WGA-premie volledig voor rekening te blijven van de werkgever. De vakorganisaties behouden zich het recht voor om andere onderwerpen tijdens het overleg in te brengen. Het overleg over een nieuwe cao GAO is inmiddels opgestart en wordt in januari 2010 vervolgd.

---