Gemeente Almelo

Gemeente Almelo zoekt leden voor de Kinderjury nieuw Stadhuis

18 december 2009 - Almelo krijgt een nieuw Stadhuis. Drie Nederlandse toparchitectenbureaus, Kraaijvanger Urbis, Meyer en Van Schooten en Jo Coenen & Co, werken momenteel aan een schetsontwerp. De Gemeente Almelo roept leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 op om in de kerstvakantie hun droomstadhuis te tekenen. Daarmee maken ze kans op één van de negen plekken in de Kinderjury. Deze jury opent op vrijdag 22 januari de tentoonstelling met de ontwerpen van de echte architecten. De officiële jury beslist uiteindelijk welke architect de opdracht voor het nieuwe Stadhuis krijgt.

Oproep Kinderjury De Gemeente vraagt kinderen hun droom-Stadhuis te tekenen. Een Stadhuis waar zij later misschien wel gaan trouwen of ooit gaan werken. De basisschoolleerlingen mogen tekenen, knippen of plakken, gebruik maken van plaatjes uit kranten en tijdschriften of foto's van gebouwen die zij mooi vinden. Daarnaast wil de Gemeente graag weten waarom de kandidaten graag in de Kinderjury willen. Kinderen die mee willen dingen naar één van de negen plekken in de Kinderjury moeten uiterlijk op woensdag 13 januari hun ontwerp en een kort briefje opsturen naar of inleveren bij de Gemeente. Wethouder Anthon Sjoers en de projectleider van het nieuwe Stadhuis kiezen uit alle inzendingen de negen allerbeste tekeningen en verhalen. Die negen winnaars vormen samen de kinderjury.

`Mooi' en `leuk' zijn niet voldoende
De Gemeente hecht eraan dat de juryleden het in de eerste plaats leuk vinden om mee te denken over de toekomst van hun stad. Ook is het belangrijk dat hij of zij het leuk vinden om met architectuur bezig te zijn. Vervolgens moeten de juryleden duidelijk kunnen verwoorden wat ze van een ontwerp vinden. `Mooi' en `leuk' zijn niet voldoende. De kinderjuryleden moeten goed kunnen verwoorden waarom ze een bepaald ontwerp mooi of leuk vinden. Dit oordeel schrijven de kinderjuryleden in een kinderjuryrapport, dat tot stand komt na een gezamenlijke vergadering. Die beraadslagingen zijn natuurlijk topgeheim. Het rapport van de Kinderjury, dat iedereen uiteraard wel mag lezen, wordt officieel overhandigd aan de burgemeester en gaat als advies naar de jury die uiteindelijk een keuze maakt uit een van de drie ontwerpen.

Inschrijfformulier
Op www.almelo.nl/nieuwstadhuis kunnen kinderen of hun ouders een inschrijfformulier downloaden. Dat formulier moet samen met de tekening én de brief uiterlijk op woensdag 13 januari bij de Gemeente binnen zijn. Op dinsdag 19 januari moet bekend zijn wie de negen juryleden zijn, zodat ouders geïnformeerd kunnen worden over de opening van de tentoonstelling op vrijdagmiddag 22 januari.