Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z24667/2009D64679

Datum 17 december 2009
Betreft Heroverweging passend onderwijs

In de brief van 2 november jl. over de nieuwe koers passend onderwijs, heb ik aangekondigd dat ik u in december zou informeren over de contouren van het referentiekader. Zoals ook in die brief staat, hebben de sectororganisaties het initiatief genomen om het referentiekader uit te werken. Het uitgangspunt voor de uitwerking vormt de brief over de nieuwe koers passend onderwijs. De planning van de sectororganisaties was om in december de contouren gereed te hebben. De uitwerking en de gesprekken daarover met de ouder- en vakorganisaties kost echter meer tijd dan voorzien. Dat is ook de reden, in antwoord op uw verzoek in de brief van 15 december met bovenstaand kenmerk, dat ik u de contouren niet in december kan sturen.
Op 13 januari staat een gesprek gepland tussen de sector- ouder- en vakorganisaties over het referentiekader. De organisaties moeten vervolgens de ruimte hebben om de resultaten van het overleg te verwerken. Hiermee rekening houdend, ga ik er vanuit dat ik u de contouren van het referentiekader in de loop van de week van 18 januari kan toesturen. Voor de beoordeling van de nieuwe koers passend onderwijs is het van belang om het referentiekader, de zorgplicht van de besturen, de bekostiging en verantwoording en het toezicht in samenhang te bezien. Die samenhang komt ook terug in de brief die ik heb ontvangen van de ECPO in reactie op de brief van 2 november. Deze brief en een reactie in de vorm van de uitwerking van de contouren op genoemde onderdelen zal ik u daarom ook in januari doen toekomen.
Daarnaast wordt in de brief van januari de schriftelijke reactie gegeven op het rapport van het Centraal Planbureau over het beleid en de kosten van zorgleerlingen, waar u in de brief van 15 december om verzoekt. Andere onderwerpen die in de brief aan de orde komen zijn:
· de resultaten van het onderzoek van Ingrado naar het aantal thuiszitters;
· de uitwerking van de compensatieregeling onderwijs in verband met de pakketmaatregel AWBZ;

· het overzicht van de ECPO met de onderzoeken die in het afgelopen half jaar zijn uitgevoerd met daarbij de belangrijkste resultaten. Onderdeel hiervan vormt het onderzoek naar allochtone leerlingen in speciale voorzieningen dat ik u eerder heb toegezegd;
a
na 1 van 2 Pagi






· een concretisering van de wijzigingen in de (subsidie)regelingen ter Datum stimulering van passend onderwijs;


· de eerste resultaten van de achterbanraadplegingen die door de verschillende Onze referentie organisaties zijn uitgevoerd JOZ/178526
· de planning van het vervolgtraject.

Met de leden van de Tweede Kamer vind ik het jammer dat er ondanks de onderzoeken naar de besteding van zorgmiddelen nog veel onduidelijkheid blijft over de inzet van zorgmiddelen. U vraagt of het naar mijn mening zinnig is om de Algemene Rekenkamer (AR) te vragen nader onderzoek te doen. In reactie daarop kan ik u meedelen dat op dit moment de afronding plaatsvindt van de actualisering van de onderzoeken die eerder door de AR zijn uitgevoerd naar het Weer samen naar school beleid en het beleid rondom zorgleerlingen in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. In het kader van het overleg dat daarover plaatsvindt, zal ik aan de AR vragen of deze mogelijkheden ziet voor nader onderzoek naar de inzet van zorgmiddelen. In de brief van januari zal ik aangeven hoe de AR hier tegenaan kijkt. Tot slot, zijn de onduidelijkheden over de inzet van zorgmiddelen voor mij wel aanleiding om het komen tot een transparante inzet en verantwoording van de middelen tot een speerpunt te maken binnen passend onderwijs.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

Pagina 2 van 2