Politie Hollands Midden

Hollands Midden - Daders in de picture

Hollands Midden, 18-12-2009 o Tijdens de jaarwisseling zullen tientallen agenten van Politie Hollands Midden uitgerust zijn met kleine camera´s op hun uniform. De camera´s registeren als het ware wat de ogen van de agent zien. De filmopnamen kunnen als bewijsmateriaal bij vervolging van daders worden gebruikt. Ook kunnen de opnames gebruikt worden voor het opsporen van daders die tijdens de jaarwisselingsnacht niet aangehouden zijn.

Feiten jaarwisseling 2008/2009 (in Nederland)

8 miljoen euro aan schade is vastgesteld bij particulieren door het Verbond van Verzekeraars. Dit is schade als gevolg van branden, vernielingen en vandalisme.* bijna 6 miljoen schade aan publieke eigendommen. * 790 vuurwerkslachtoffers, waarvan 14% in het ziekenhuis is opgenomen. * Oogartsen hebben 232 patienten behandeld aan 269 ogen. * Een derde van de ogen is bijvend beschadigd en 23 ogen zijn volledig blind geworden als gevolg van vuurwerkongelukken. * Steeds meer geweld richting hulpverleners

Als politie willen we er, samen met de inwoners van de regio, aan bijdragen om bovenstaande terug te dringen en te zorgen voor een feestelijke en veilige jaarwisseling. Eén van de instrumenten die we daarvoor inzetten zijn de cameras. Daarnaast wil de politie samenwerken met de inwoners en roept hen op:

Gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor het jaarwisselingsfeest; mensen kunnen zelf zorgen dat zaken binnen de perken blijven en bijvoorbeeld bekenden, die te veel gedronken hebben en/of zich niet gedragen, rustig houden; Als men vernielingen of geweld ziet de politie te bellen via 112 of eventueel zelf in te grijpen als dat mogelijk is: Zo goed mogelijk de dader te omschrijven of zelfs filmen.

Landelijke pilot Politie Nederland experimenteert al een paar jaar met cameras in de noodhulp, in Hollands Midden zijn ze bijvoorbeeld vorig jaar al tijdens de jaarwisseling in Leiden ingezet. Politie Nederland is dit jaar een groot onderzoek gestart om vast te stellen of mobiele cameras kunnen bijdragen aan het verminderen van het geweld tegen politieambtenaren. Daarnaast wordt onderzocht of er meer verdachten kunnen worden aangehouden en vervolgd en of de inzet van de cameras bijdraagt aan de veiligheidsbeleving van politiemensen. in de loop van 2010 is de eindevaluatie waarna wordt bepaald op welke wijze mobiele cameras binnen de Nederlandse politie een plek gaan krijgen.

Privacy Het filmen van strafbare feiten of verstoringen van de openbare orde is de politie toegestaan op grond van artikel 2 van de politiewet. De beelden kunnen niet live worden uitgekeken, maar worden achteraf gebruikt als er een incident was.

* bron: Van Oud naar Nieuw, blijven leren van jaarwisselingen, onder redactie van Otto Adang, Politieacademie 2009