Gemeente Alphen aan den Rijn

onderwijshuisvesting: bouwstenen voor beter onderwijs

Masterplan onderwijshuisvesting: bouwstenen voor beter onderwijs

Gemeente Alphen aan den Rijn wil open en uitnodigende multifunctionele gebouwen waarin scholen en maatschappelijke partners samenwerken. Deze gebouwen moeten flexibel zijn om snel in te kunnen spelen op de veranderende inzichten in het onderwijs. Maar ook efficiënt gebruik van de ruimtes, het zorgen voor een veilige schoolomgeving en het terugdringen van de leegstand zijn belangrijke uitgangspunten geweest bij het opstellen van het Masterplan onderwijshuivesting Bouwstenen voor beter onderwijs.

Aanleiding
De afgelopen jaren hebben allerlei ontwikkelingen plaatsgevonden, die andere eisen stellen aan schoolgebouwen. Zo wordt er steeds minder klassikaal en steeds meer in groepen gewerkt en worden moderne media, zoals computers gebruikt. Al deze zaken vragen om een ander ontwerp en een andere inrichting van schoolgebouwen. Ook andere maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van arbeidsmarkt en welzijnsbeleid zijn van invloed op de functie van schoolgebouwen, zoals kinder- en buitenschoolse opvang. Verder is uit onderzoek gebleken dat 60% van de jongeren geen startkwalificatie behaalt. Dit kan erop wijzen dat de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt onvoldoende is. Daarnaast is er sprake van grote overcapaciteit in de schoolgebouwen en is bij ongewijzigd beleid de reserve onderwijshuisvesting onvoldoende.

Bouwstenen voor beter onderwijs
Het masterplan is in samenspraak met de schoolbesturen van het voortgezet onderwijs opgesteld. Het laat zien wat de bestaande situatie van de schoolgebouwen is, wat de gemeente de komende jaren wil gaan doen op het gebied van onderwijshuisvesting en wat die plannen gaan kosten. Er zijn vier scenarios uitgewerkt, variërend van het handhaven van het bestaand beleid tot het verhogen van de kwaliteit van de gebouwen en het terugdringen van de leegstand. Wethouder Michel du Chatinier (onderwijs) is blij dat het plan er ligt. Dit masterplan leidt tot een kwaliteitsverbetering van alle ondewijsgebouwen in Alphen aan den Rijn.

Vervolg
Dit masterplan komt aan de vooravond van de verkiezingen. Om die reden stellen B&W voor de nieuwe gemeenteraad straks de definitieve keuze te laten maken uit de verschillende scenarios in het plan.

Achtergrond
Het faciliteren van onderwijshuisvesting is een belangrijke taak van de gemeente Alphen aan den Rijn. Vanaf 1997 is de taak onderwijshuisvesting overgegaan van het rijk naar de gemeenten. Het is daarom de verantwoordelijkheid van de gemeente Alphen aan den Rijn om te zorgen voor voldoende capaciteit, inrichting en uitbreiding én onderhoud van de schoolgebouwen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen