Dienstenbond CNV

Nieuws

18 december 2009

Getronics wil bezuinigen op kosten personeel!

Wij zijn begonnen met de onderhandelingen voor een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan per 1 januari 2010. Maar onze inzet en het aanbod van de werkgever liggen nog ver uit elkaar. De werkgever wil wat betreft sociaal plan ons wel tegemoet komen, maar wat salaris betreft wordt de nullijn vastgehouden.

Inzet vakbonden
Wij zijn op 16 december gestart met de onderhandelingen voor een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan. De vakcentrales hebben verklaard bereid te zijn tot loonmatiging, waarbij wel sprake zal zijn van koopkrachtbehoud. Daarnaast is natuurlijk de werkgelegenheid van belang. Daarbij gaat het niet alleen om het behouden van banen, maar om ook de opvang van sociale gevolgen als er banen verloren gaan. Daarom behoren afspraken over de loonontwikkeling in evenwicht te zijn met het resultaat van de onderhandelingen over het sociaal plan. Het huidige sociaal plan bij Getronics functioneert goed en geeft weinig tot geen klachten.

Wat betreft de rest van de arbeidsvoorwaarden stellen we voor om voor (extra) duidelijkheid te zorgen als het gaat om onderwerpen als Persoonlijk Budget, Promotie, Ploegentoeslag/Vakantiegeld en reisafstand. Verder willen we voorstellen om meer Wajongeren (jong gehandicapten) bij Getronics een kans te bieden.

Nullijn
Getronics heeft aangegeven dat de resultaten van het bedrijf, als gevolg van de crisis, tegenvallen en dat het de verwachting is dat daadwerkelijk herstel nog enige tijd op zich zal laten wachten. Daarom heeft men voorgesteld om voor 2010, voor wat de inkomens betreft, de "nullijn" aan te houden. De enige "loonruimte" die wel beschikbaar is wil men koppelen aan promotie en/of individuele afspraken. Hoewel de werkgever in eerste instantie in het sociaal plan de nieuwe Kantonrechtersformule wilde invoeren is Getronics wel bereid het huidige sociaal plan voor 2010 te handhaven, onder de nadrukkelijke voorwaarde dat we nu al toezeggen dat in het sociaal plan vanaf 2011 wel de nieuwe Kantonrechterformule zal worden gebruikt.

Stand van zaken
Vakbonden hebben Getronics laten weten nog steeds van mening te zijn dat er ook in 2010 ruimte moet zijn voor een bescheiden inkomensverbetering. Ons laatste voorstel is 1,3% in het hart van de matrix. Daarnaast zijn we uiteraard tevreden over het handhaven van het oude (bestaande) sociaal plan voor 2010, maar zijn we nu niet bereid afspraken te maken voor na 2010. Getronics heeft onze voorstellen nogmaals vrij resoluut afgewezen. Men houdt vooralsnog stevig vast aan de "nullijn".

Uw mening
Op 29 december aanstaande wordt er weer verder onderhandeld. Dan zal er ook meer cijfermateriaal beschikbaar zijn. Maar we willen ook weten hoe belangrijk u het vindt om het huidige sociaal plan "overeind" te houden? Bent u daarvoor bereid af te zien van een deel van de loonsverhoging? Of vindt u de loonsverhoging juist heel belangrijk? Graag horen wij uw mening voor de 29 december. U kunt reageren naar uw bestuurder via mail: n.passchier@remove-this.cnvdibo.nl

PRETTIGE KERSTDAGEN!