MKB-Nederland

Horeca-exploitatievergunning niet altijd meer verplicht

18 december 2009 Nieuws
Horeca-exploitatievergunning niet altijd meer verplicht

Horecabedrijven die geen overlast veroorzaken, hebben binnenkort niet altijd meer een horeca-exploitatievergunning nodig. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om bedrijven hiervoor vrijstelling te verlenen of de vergunning zelfs helemaal af te schaffen. `De nadruk komt nu meer te liggen op vertrouwen,'stelt MKB-Nederland in een reactie. `En dat is een goede zaak.'

Alleen als een horecabedrijf overlast veroorzaakt zal de exploitatievergunning verplicht blijven. Veel bedrijven die onder de Drank- en Horecawet vallen, zullen daarom vrijgesteld worden van de vergunning. Voor het overgrote deel van de horeca die geen alcohol schenken, geldt zelfs een complete afschaffing.

MKB-Nederland meent dat het afschaffen van de vergunning een enorme administratieve lastenverlichting voor bedrijven in de horeca betekent. `Dit zou ook op andere terreinen, zoals de terrasvergunning, moeten gebeuren.' De werkgeversorganisatie is daarom blij verrast met het goede nieuws. In plaats van wantrouwen komt nu vertrouwen voorop te staan.