Gemeente Nijmegen

Prof. dr. Spauwen Officier in de Orde van Oranje-Nassau

18/12/2009

Prof. dr. P.H.M. Spauwen wordt op 18 december benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt deze koninklijke onderscheiding voor zijn wetenschappelijke verdiensten op het gebied van de reconstructieve chirurgie.

Prof.dr. Paul Spauwen is sinds 1991 aan het UMC St. Radboud verbonden. Zijn wetenschappelijk werkgebied ligt in het bijzonder bij biomaterialen en aangeboren afwijkingen. Spauwen vervult een prominente rol bij de behandeling van schisis (hazenlip). Door zijn inhoudsdeskundigheid en organisatorisch talent heeft Nijmegen zich gevormd tot het nationale centrum voor de behandeling van patiënten met schisis. Prof. Spauwen was bijzonder actief als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Schisis en Craniofaciale Afwijkingen.

Spauwen was van 1997 tot 2000 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. In die periode voorkwam hij dat er een splitsing ontstond tussen de reconstructieve en esthetische chirurgie. Als lid en later voorzitter van het Consilium Plastico Chirurgicum (2000-2008) heeft hij zich ingespannen voor volledige herziening en modernisering van de opleiding tot plastisch chirurg. De kwaliteit van de opleiding wordt nu beter geborgd en er is meer aandacht voor communicatie, samenwerking en professionaliteit.

Prof. Spauwen is bovendien geruime tijd voorzitter geweest van de Heijendaalcommissie en vervulde een leidende rol in de groei van het Bureau Heijendaal voor Postacademisch Onderwijs van het UMC, thans een van de grootste van Nederland. Daarnaast draagt hij belangeloos zijn kennis over aan jonge chirurgen in Bangladesh en behandelt hij daar patiënten.

De uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding door burgemeester Thom de Graaf vindt plaats in de aula van de Radboud Universiteit op 18 december om 15.45 uur tijdens een symposium dat ter ere van prof. Spauwen wordt georganiseerd.