Meer werkgevers kiezen voor private verzekering

18/12/2009 16:00

Verbond Van Verzekeraars

Duizenden werkgevers zijn dit najaar voor de verzekering van hun personeel tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid overgestapt van uitkeringsinstituut UWV naar private verzekeraars. In totaal hebben 13.000 werkgevers ervoor gekozen hun WGA-verzekering bij een verzekeraar onder te brengen. In veel gevallen was de forse premieverhoging van het UWV, met soms meer dan honderd procent, de aanleiding.

Volgens algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars mag gerust van een "kleine aardverschuiving" worden gesproken. Het marktaandeel van verzekeraars in de WGA-markt was jarenlang circa twintig procent. In 2008 stapten een kleine 1.500 werkgevers over van het UWV naar de particuliere markt, een fractie van het huidige aantal. Het marktaandeel gaat nu in de richting van dertig procent.

Oktober vorig jaar luidde MKB-Nederland de alarmbel naar aanleiding van de premieverhogingen door het UWV, kort voor het verlopen van de contractduur. Minister Donner gaf daarop werkgevers extra tijd om hun verzekering door een particuliere instelling te laten uitvoeren.

Het Verbond van Verzekeraars is verheugd over de toestroom van werkgevers, maar ziet het grillige premieverloop bij het UWV ook als een signaal dat het zogeheten hybride WGA-stelsel (UWV én private uitvoering) op de lange termijn niet houdbaar is. Als vooral werkgevers met een gezonde populatie ervoor kiezen eigen risicodrager te worden, wordt de premielast voor het UWV immers steeds hoger. "Reden temeer om de uitvoering van deze verzekering te privatiseren, zoals ook in het regeerakkoord is aangekondigd", aldus Weurding.





http://www.verzekeraars.nl