Gemeente Nuth


Q-koorts in de gemeente Nuth

Er is op dit moment binnen de gemeente Nuth sprake van één besmet bedrijf met Q-koorts, in Arensgenhout. In onze regio is nog één ander bedrijf besmet en dat ligt in de gemeente Voerendaal.

Â

Bewoners die in een straal van vijf kilometer rond de twee nieuwe besmette bedrijven wonen, ontvangen zaterdag een informatiebrief van het ministerie van Landbouw in de bus. Daarin wordt nog eens uitgelegd wat Q-koorts eigenlijk is en welke maatregelen de overheid precies gaat nemen om de epidemie te bestrijden. In de brief benadrukt het ministerie ook dat op dit moment de kans om besmet te raken met Q-koorts heel erg klein is. Het risico dat de bacterie zich verspreidt neemt pas weer toe in de lammerperiode, in februari volgend jaar.

Â

Bij vragen over Q-koorts kunt u terecht bij het loket van het Ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij:

tel. nr. 0800 â 2233322

Bij vragen over Q-koorts bij mensen kunt u bellen met de GGD Zuid-Limburg:

tel. nr. 046- 8506666
Â
Actuele informatie vind u via de links op de volgende pagina's:

http://www.qkoortsinnederland.nl/
www.rivm.nl/Q-koorts

http://www.ggdzl.nl

Â

Veel gestelde vragen Q-koorts

Wat is Q-koorts?Â
Q-koorts is een bacteriële aandoening bij geiten en schapen. Zij leidt in het voorjaar â tijdens het lammerseizoen - tot een golf van miskramen onder de besmette drachtige moedergeiten. Dan komen de bacteriën via de placenta aan de vrije lucht, en worden door de wind vanuit de boerderij in de wijde omgeving verspreid. Zo komen de bacteriën in het milieu terecht, en kunnen mensen besmet raken.

Q-koorts is in de huidige omvang een nieuw fenomeen in de wereld. Nederland loopt hierin voorop. De ziekte komt pas sinds 2007 op deze schaal voor. Daardoor is er nog weinig over de ziekte bekend en is er tot dit jaar sprake van een tekort aan vaccin. Het aantal besmettingen neemt elk jaar toe. In 2009 zijn er ruim 2000 mensen ziek geworden door Q-koorts.Â

Â
Wat zijn de symptomen bij de mens?
De symptomen lijken op die van griep, maar langdurige vermoeidheid kan ook het gevolg zijn. In sommige gevallen kan het leiden tot hart- en longaandoeningen.
Â

Is er NU besmettingsgevaar voor de mens?
Nee. Eventuele nieuwe besmettingen zijn pas volgend jaar te verwachten als het komende lammerseizoen aanbreekt.
Is Q-koorts overdraagbaar van mens op mens?
Nee. Q-koorts kan niet van mens op mens worden overgedragen. Â
Wanneer kan besmetting wel optreden?
Eventuele nieuwe besmettingen zijn pas volgend jaar te verwachten als het komende lammerseizoen aanbreekt (februari tot en met mei). De tijd tussen besmetting en het ontstaan van klachten is gemiddeld 2-3 weken, oplopend tot zes weken. Daarom kunnen mensen van maart tot en met juli ziek worden. Geadviseerd wordt in deze periode extra alert op klachten als koorts met hoofdpijn of hoesten te zijn, en in dat geval tijdig de huisarts te bezoeken.
Â

Â

Â

Â
Â
Â