VSNU

âNederlandse universiteiten toonaangevende rol in geselecteerde internationale samenwerkingsverbanden van EITâ

PERSBERICHT

Den Haag, 18 december 2009 - Op 17 december maakte het European Institute of Innovation and Technology (EIT) voor het eerst zijn selectie van Europese kennis en innovatiecentra bekend. Nederland is één van de weinige landen waarvan de universiteiten in alle geselecteerde samenwerkingsverbanden een belangrijke rol spelen. âDit toont aan dat de Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen zeer gewaardeerd worden en voortreffelijk presteren in Europees verbandâ, zegt Sijbolt Noorda, voorzitter van de vereniging van universiteiten (VSNU). Europese universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven bundelen hun krachten in deze internationale zogeheten Knowledge and Innovation Communities (KIC). Op drie themaâs â ICT, Duurzame energie en Klimaatverandering â heeft het EIT drie samenwerkingsclusters geselecteerd.

Nederlandse universiteiten sterk vertegenwoordigd in centra van excellentie

KICâs worden centra van excellentie binnen Europa. De winnende KIC voor het thema âICTâ heeft als doel om Europa wereldwijd leider te maken in ICT-innovatie. Vanuit Nederland zijn de Universiteit Twente, de Technische Universiteit Eindhoven en de Technische Universiteit Delft de belangrijkste partners. Daarnaast doen ook Philips, TNO en enkele andere Nederlandse instituten mee. Van het cluster âDuurzame energieâ is de Technische Universiteit Eindhoven een belangrijke partner. De Rijksuniversiteit Groningen en de Gasunie participeren in het cluster via het Energy Delta Institute. Tot slot zijn de Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Wageningen belangrijke partners in de KIC voor âKlimaatveranderingâ.

Via deze universiteiten zijn ook andere Nederlandse universiteiten betrokken bij de activiteiten van de drie KICâs. De belangrijkste criteria voor de selectie van KICâs waren âleiderschapâ en âexcellentieâ. Volgens Barrosso, voorzitter van de Europese Commissie, is âde selectie van de eerste KICâs een mijlpaal in de beweging naar meer innovatief Europa. Ik kijk ernaar uit dat de KICâs âhotspotsâ van innovatie worden, die de beste talenten van Europa en daarbuiten weten aan te trekkenâ.

EIT-deelname is stimulans voor Nederlands onderwijs en onderzoek

Het EIT is in maart 2008 opgericht als onderdeel van de Lissabonstrategie voor economische groei en werk. Het EIT heeft als doel om de Europese economie en concurrentievermogen te versterken door het stimuleren van wereldleidende innovatie met een positieve impact op de economie en de maatschappij. Elke KIC heeft een omzet van ten minste 50 a 100 miljoen euro per jaar, waarvan het EIT 25% financiert. âDeze stevige deelname aan het EIT betekent voor Nederland een flinke stimulans voor onderzoek en innovatieâ, aldus Sijbolt Noorda.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Olivier Morot, Beleidsadviseur Public Affairs VSNU: morot@vsnu.nl of M 06 43 26 97 55.
Â

Lange Houtstraat 2 | Postbus 13739 | 2501 ES DEN HAAG | T: 070-3021400