Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 17 december 2009
Betreft Tijdelijke subsidieregeling plusvoorziening

Geachte heer Ekhart,
Met belangstelling heb ik uw brief van 14 oktober jl. gelezen. Ik begrijp uw teleurstelling over het feit dat de RMC-regio Zuidwest Friesland geen middelen ontvangt uit de tijdelijke subsidieregeling plusvoorzieningen overbelaste jongeren. Uit uw brief begrijp ik dat u zich niet kunt vinden in de gekozen verdeelsleutel. De tijdelijke subsidieregeling hanteert een verdeelsleutel op basis van het aantal leerlingen op het vmbo leerjaar 3 en 4 en mbo niveau 1 en 2 uit armoedeprobleemcumulatiegebieden. Voor deze verdeelsleutel is gekozen, omdat deze landelijk het dichtst bij de daadwerkelijke problematiek komt. Uit het onderzoek van de WRR `Vertrouwen in de School' blijkt dat de overbelaste jongeren met name uit armoedeprobleemcumulatie gebieden komen. Daarnaast klopt het inderdaad dat de middelen toegerekend worden aan de hoofdvestiging van het MBO. Dit komt omdat de gegevens op nevenvestiging niet te herleiden zijn uit BRON, het registratiesysteem van Cfi.

Zoals u weet heb ik onze accountmanager voor Friesland, Gerda Brinkman, verzocht een passende oplossing in de regio voor dit probleem te zoeken; op 28 september is er op het Provinciehuis in haar en uw bijzijn door de wethouders Krol en Kuipers de intentie uitgesproken de subsidie ten goede te laten komen aan alle overbelaste jongeren in de provincie. Dit zal in de samenwerkingsovereenkomsten en de definitieve aanvragen nog hun beslag krijgen. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat niets een uitbreiding van de opvangvoorziening Fultura voor de in de regeling genoemde jongeren in de weg staat.

Daarnaast kunt u voor de tweede aanvraagronde VSV weer plannen indienen om het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters verder terug te dringen. Zoals in de meeste regio's, is er ook in uw regio een hogere uitval op het MBO dan op het VO. Wellicht kunt u uw wens om Fultura ook uit te breiden naar het MBO, mede mogelijk maken door middelen uit de programmagelden VSV hiervoor aan te wenden.

a
agina 1 van 2 P





Ik wens u veel succes met de aanpak voor overbelaste jongeren en de verdere Datum uitvoering van de aanpak voortijdig schoolverlaten.

Onze referentie Hoogachtend , VSV/168718

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Pagina 2 van 2