Enquete agro 2009: ondanks recessie, positiviteit onder boeren

18/12/2009 16:30

GIBO Groep Accountants & Adviseurs

Regeldruk ook in 2009 onveranderd hoog / Bij één op de vier gaat werk ten koste van privé

ARNHEM, 18 december 2009 - Het overgrote deel van de agrarisch ondernemers (78%) heeft afgelopen jaar negatieve gevolgen van de crisis ondervonden. Voor komend jaar zijn de ondernemers positief: tweederde verwacht een beter bedrijfsresultaat. De grootste belemmeringen voor 2010 zijn de nieuwe wet- en regelgeving voor het mestbeleid en de stagnerende vraag/afzet. Dat blijkt uit de jaarlijkse ondernemersenqu(ee)te van GIBO Groep Accountants en Adviseurs in samenwerking met LTO Noord Advies en MKB Adviseurs. Bijna 2.000 ondernemers deden mee aan deze enqu(ee)te, waarvan 600 agrarisch ondernemers.

Crisis treft ook agrarische ondernemers

De recessie laat duidelijk zijn sporen na. Waar in 2008 nog maar éénderde van de agrarische ondernemers negatieve gevolgen van de recessie ondervond, is dat in 2009 gestegen naar driekwart van de agrariërs. Bijna één op de vier ondernemers heeft problemen met de financiering van hun bedrijf en van deze groep heeft bijna 60% moeite met het nakomen van de huidige financiële verplichtingen. Eén op de drie ondernemers ondervindt problemen met het verkrijgen van een financiering.

Een goed regeringsbeleid voor agrarisch Nederland?

Welke prioriteiten moet de overheid volgens de agrarische sector stellen? Op deze vraag geeft een overgrote meerderheid aan (36% van de stemmen) dat de overheid werk moet maken van het verminderen van de administratieve lasten. Dat er duidelijkheid moet komen over de toeslagrechten na 2013 geldt als tweede prioriteit (26%).

De overheid zegt de regeldruk te willen verlagen. Richting niet-agrariërs is de overheid enigszins succesvol: een kleine 15% van die groep geeft aan dat de regeldruk is verminderd. Maar voor agrarisch ondernemers is er geen verlichting van de administratieve lastendruk. Maar liefst 96% merkt in 2009 niets van een afname van de regeldruk. Mede daardoor oordeelt de sector mild oordeelt over het regeringsbeleid gericht op het ondernemersklimaat met een 6,3.

Kansen voor 2010

Agrarisch ondernemers zien als grootste kansen het verbeteren van de efficiëntie op het bedrijf (43%). Eén op de zes boeren ziet als belangrijke uitdaging voor de toekomst het aannemen van bekwaam personeel. Vorig jaar zag een kwart kansen in een samenwerkingsverband, dat is voor 2010 nog maar 14%. Eén derde van de ondernemers overweegt schaalvergroting.

Bedreigingen voor 2010

Agrarisch ondernemers zien de nieuwe regelgeving voor het mestbeleid als de grootste bedreiging (60%) voor het komende jaar. De helft van de ondernemers vreest voor (verdere) stagnerende vraag/afzet van agrarische producten. Belemmeringen door te beperkte uitbreidingsmogelijkheden spelen een minder grote rol: vorig jaar gaf 33% aan dit als bedreiging te zien, voor 2010 ziet een kwart van de respondenten dit als bedreiging. Ook de angst voor een gebrek aan gekwalificeerd personeel voor het komende jaar is fors gedaald van 26% naar 9%. Nieuwe wet- en regelgeving voor gewasbescherming - in 2008 nog door 43% van de ondernemers als bedreiging gezien - is nu voor nog 26% een bedreiging. De angst voor stijgende rente is echter wel met 10% toegenomen van 34% naar 44%.

Toekomst eigen bedrijf

Ondanks een slecht jaar zijn ondernemers positief over de toekomst van hun bedrijf. Voor de prestaties van het eigen bedrijf, in vergelijking met de concurrentie, geeft men gemiddeld een 6,7 als rapportcijfer. Slechts één op de elf ondernemers geeft zichzelf een onvoldoende ten opzichte van de concurrentie. Tweederde van de ondernemers verwacht in 2010 beter te gaan presteren dan in 2009. Bijna de helft van de ondernemers is van plan te gaan investeren in 2010. Van deze investeringen is 43% meer dan 100.000 euro.

Je bedrijf, je leven

Bijna één vierde van de ondernemers geeft de balans tussen werk en privé een onvoldoende. Het gemiddelde rapportcijfer is met een 6,3 een krappe voldoende. Iets meer dan één vijfde van de huidige agrarische bedrijven werkt met één of meer personeelsleden (exclusief gezinsleden). Van de leeftijdcategorie 18 t/m 50 jaar heeft één op de acht ondernemers een werknemer in dienst. Bij de leeftijdcategorie 51 jaar of ouder heeft bijna één op de vier ondernemers een werknemer in dienst. Negen van de tien werknemers op agrarische bedrijven krijgt van de werkgever een voldoende voor hun vaardigheden en inzet. Om eigen arbeid te verlichten of te verminderen wil 8% van de agrarische ondernemers in 2010 personeel aan gaan nemen. Eén op de vijf boeren wil komend jaar meer werk gaan uitbesteden.

Samenvatting


- Bijna 25% van de agrariërs heeft problemen met de financiering van hun bedrijf en daarvan heeft 60% zelfs moeite aan de financiële verplichtingen te voldoen.


- Vrijwel de hele sector (96%) vindt dat de regeldruk niet is afgenomen.


- Er moet duidelijkheid komen over de toeslagrechten na 2013.


- Kansen liggen in efficiency en schaalvergroting.


- Ondernemers zijn positief over het eigen bedrijf.


- Tweederde verwacht in 2010 een beter bedrijfsresultaat.


- Een kwart is niet gelukkig met de balans tussen werk en privé.


- Eén op de vijf agrariërs heeft personeel in dienst.

GIBO Groep

GIBO Groep Accountants en Adviseurs is de landelijke accountants- en adviesorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf en de agrarische sector. GIBO Groep ondersteunt circa 24.000 ondernemingen, waarvan 65% MKB-bedrijven en 35% agrarische bedrijven, met diensten op het gebied van accountancy, bedrijfskunde, juridisch advies, fiscaal advies, subsidieadvies en advies op het gebied van personeelszaken.

LTO Noord Advies

LTO Noord Advies is het adviesbureau voor de agrarische ondernemers in Nederland. De adviseurs van LTO Noord Advies helpen ondernemers bij het efficiënter ondernemen en het oplossen van vraagstukken die samenhangen met de continuïteit van het bedrijf: de locatie, ruimtelijke ordening en milieu, het ondernemerschap, de bedrijfsgroei en de bedrijfsopvolging. LTO Noord Advies is gelieerd aan belangenvereniging LTO Noord.

MKB Adviseurs

MKB Adviseurs is het adviesbureau voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. De adviseurs van dit bureau helpen ondernemers door samen met hen vraagstukken rond de bedrijfsvoering te analyseren, oplossingen uit te werken en deze in de praktijk door te voeren. MKB Adviseurs is gelieerd aan en kennispartner van MKB-Nederland.





http://www.gibogroep.nl