Ministerie van Justitie

misbruik gezinsmigratie

Effectieve aanpak fraude en misbruik gezinsmigratie

Nieuwsbericht | 18-12-2009

Effectieve aanpak fraude en misbruik gezinsmigratie De aanpak van fraude en misbruik van de Europa-route door buiteneuropese gezinsmigranten lijkt het gewenste effect te hebben. Naar verwachting zal hierdoor de stijging van het aantal verblijfsvergunningen op grond van de Europa-route in 2009 niet verder doorzetten. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak in reactie op het onderzoek "Gemeenschapsrecht en Gezinsmigratie.

Hoewel het aantal ingewilligde verblijfsaanvragen van buiteneuropese gezinsmigranten op grond van Europese regels de afgelopen jaren sterk steeg, werd tot en met september 2009 27 % van de aanvragen afgewezen. Dit is substantieel hoger dan in 2008 toen nog 11% van de aanvragen werd afgewezen. Dit lijkt erop te wijzen dat de inzet van de IND om fraude en misbruik tegen te gaan effectief is. Deze bevindingen vormen voor Albayrak aanleiding om de eerder ingeslagen weg van optreden tegen fraude en misbruik, te vervolgen. Staatssecretaris Albayrak zal de uitkomsten van dit onderzoek onder de aandacht van al haar Europese collega's brengen.

De Europa-route houdt in dat buiteneuropese gezinsleden van een EU-burger die in Nederland is gevestigd of van een Nederlander die een tijd in een andere EU-lidstaat heeft gewoond, beroep kunnen doen op het vrij verkeer van personen binnen de Unie.

Het onderzoek voorziet volgens Albayrak in een grote behoefte om de aard en omvang van het gebruik van de Europa-route zo volledig mogelijk in beeld te krijgen. Constateringen uit het onderzoek nemen het bestaande beeld weg dat de Europa-route een zaak is van Turkse of Marokkaanse Nederlanders die massaal proberen het Nederlandse toelatingsbeleid te omzeilen. Met alle benodigde voorbehouden kan op basis van dit onderzoek worden aangenomen dat het bij de Europa-route voor wat betreft de Nederlandse referenten, uitzonderingen daargelaten, niet om schijnhuwelijken gaat. Het overgrote deel van de Nederlanders gebruikt de route waarvoor deze bedoeld is.

Albayrak benadrukt in haar brief dat het kabinet onverkort voorstander is van het gebruik van vrij verkeer van personen als onderdeel van de Europese vrije markt die in belangrijke mate bijdraagt aan de economische en politieke stabiliteit in Nederland. Ten aanzien van de groep EU-referenten zijn er aanwijzingen dat er soms sprake kan zijn van fraude en schijnrelaties. Het onderzoek sterkt de Staatssecretaris in haar standpunt dat het optreden tegen fraude, schijnrelaties en misbruik moet worden voortgezet.

Meer informatie


* Aanbiedingsbrief Onderzoek Gemeenschapsrecht en gezinsmigratieBrief / circulaire / beleidsregels | 18-12-2009 | pdf-document, 13 KB

Zie het origineel

* Onderzoek Gemeenschapsrecht en gezinsmigratieRapport | 18-12-2009 | pdf-document, 1.60 MB

* Aanpak fraude en misbruik Europa-route lijkt effectief