MKB-Nederland

Zieke werknemers sneller aan de slag door detachering

18 december 2009 Nieuws
Zieke werknemers sneller aan de slag door detachering

Minister Donner van Sociale Zaken heeft samen met de sociale partners een detacheringstoolkit ontwikkeld om zieke werknemers weer sneller aan het werk te krijgen. Deze toolkit is gericht op de eerste twee ziektejaren van werknemers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn. `werkhervatting van deze werknemers binnen een ander bedrijf is van essentieel belang,' vindt MKB-Nederland.

Sinds de invoering van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) zijn werkgevers en werknemers zelf verantwoordelijk voor het aan het werk houden van de zogenaamde `35-minners'. In de Stichting van de Arbeid is tussen sociale partners afgesproken dat vooral het aanbevelen van een zieke werknemer bij een andere werkgever van belang is. Want juist in kleine bedrijven is re-integratie van zieke werknemers lastig. `Andere passende functies zijn er nauwelijks,'stelt MKB-Nederland.

Een stimulans om deze werknemers aan te nemen, is de mogelijkheid om werknemers te detacheren bij een andere werkgever. Daarom hebben de sociale partners gezamenlijk de detacheringstoolkit ontwikkeld. Dit is een praktische handleiding voor werkgevers om zieke werknemers bij een andere werkgever aan de slag te krijgen. Waarom is detachering nodig, wanneer kan een bedrijf hiertoe overgaan en hoe werkt het? Ook staan alle voordelen van detachering in de toolkit op een rij.

Meer informatie
Detacheringstoolkit
Dossier Arbeidsongeschiktheid 35-minners